Annons:
2000 ungdomar städar Sverige på Strandens Dag

2000 ungdomar städar Sverige på Strandens Dag

Den 15 september är det Strandens Dag. Under dagen ger sig totalt 2000 ungdomar från nästan 100 av landets idrottsföreningar ut för att städa totalt 300 kilometer strand- och kuststräckor fanan #Städamera. Med det sätts ett nytt rekord, både i antal deltagare och i städad strandsträcka. I år satsar Städa Sverige och Returpack/Pantamera också extra mycket på att städa även under vattenytan. 

På Strandens dag, eller som det internationellt heter International Coastal Cleanup, ger sig ungdomar över hela världen ut för att göra en insats för våra hav och sjöar. Då kommer de samla och dokumentera skräp som ligger längst med våra kuster och stränder. Initiativet kommer från Sverige och miljöorganisationen Städa Sverige i samarbete med Pantamera. I år blir åttonde året i rad som strandstädningen genomförs. 
 

Så mycket skräp hittades förra året


Förra året samlade ungdomarna ihop totalt 25 ton (!) skräp. Det var allt ifrån plastpåsar, mobiler och bildäck. Allting dokumenterades vilket är en viktig del av arbetet.

Vi för statistisk över alla säckar vi samlar in och gör skräpanalyser på en del av våra städningar. Vi samlar statistiken och återkopplar till våra partners och kommuner. Detta för att se utvecklingen och för att kunna förhindra framtida nedskräpning, berättar Mats Wesslén, VD för Städa Sverige.
 

Städningen har även en pedagogisk poäng


Att det är idrottande föreningsungdomar som ger sig ut för att städa ger fler positiva effekter, och kanske den viktigaste av dem alla är att det etablerar ett beteende hos ungdomarna. 

Den 12-åring som en gång plockat skräp slänger aldrig mer skräp på marken. Dessutom får deltagande föreningar och lag ett bidrag till sin verksamhet samtidigt som de gör en värdefull insats för miljön och naturen, förklarar Mats Wesslén. 
 

Engagemang för en renare miljö


Pantamera har haft ett mångårigt samarbete med Städa Sverige som 2016 förstärktes ytterligare med projektet #Städamera. Satsningen är en del i Pantameras engagemang för ungdomar, idrott och miljö, som passar bra in i de långsiktiga målen för att nå ökad återvinning. Pantamera är även instiftare till den ideella obundna stiftelsen Håll Sverige Rent som arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen och tar dessa frågor på största allvar. 

För oss är #Städamera ett initiativ som ligger helt i linje med våra värderingar. Ungdomar och idrott ligger oss varmt om hjärtat, samtidigt som projektet syftar till att öka medvetenheten kring miljöfrågor och vikten av återvinning, säger Sara Barthelson Riismark, kommunikationsansvarig Pantamera. 

 

Heja alla ungdomar som hjälper till att hålla Sverige, och världen, rent!

 

Annons