Familj

Barnet mellan 3 och 6 månader: Smakportioner

Barnet mellan 3 och 6 månader: Smakportioner

Det kan vara dags att börja med smakportioner när barnet hänger i din arm och vill provsmaka det du äter. Börja gärna med rotfrukter, som både smakar gott och ger maten bra konsistens.

Intresset för mat brukar vakna runt halvåret. Livsmedelsverket rekommenderar att man väntar med annan mat än bröstmjölk tills barnet är sex månader. Fram till dess ska man uteslutande amma eller ge modersmjölksersättning om man inte ammar.

Ta gärna tillvara på den nyfikenhet som barnet brukar visa runt fem månaders ålder. Även om man helammar kan barnet få smaka ifall det är nyfiket. Men alla barn är olika, och en del är inte intresserade förrän efter halvåret. Försök att vara lyhörd för ditt barns önskemål. När det är dags att introducera mat är det bästa om övergången mellan mjölk och fast föda blir mjuk. Barnet är vant vid bröstmjölkens, eller mjölkersättningens, lite söta smak.

Söta grönsaker

Börja gärna med en lite söt grönsak eller rotfrukt, som palsternacka och majs. Sockra aldrig maten utan använd råvaror som är söta i sig själva. Många börjar med potatis men barn tycker ofta att den neutrala smaken är tråkig. Att blanda potatisen med palsternacka brukar vara lyckat.

Den bästa barnmatspurén får man genom att koka grönsaker eller rotfrukten i sparsamt med vatten. Använd en liten kastrull med lock och låt vattnet nätt och jämnt täcka innehållet. Det näringsrika kokvattnet används sedan för att mosa maten i. Eftersom barnet är vant vid flytande föda ska de första smakportionerna vara nästan flytande. Mosa maten noga så att inga stora bitar kan fastna i halsen.

LÄS ÄVEN: Mitt barn vill inte äta grönsaker - vad kan jag göra?

Hur mycket mat ska man ge barnet för första gången?

Börja med en tesked och öka långsamt beroende på hur intresserat barnet är. Det är inte meningen att barnet ska äta sig mätt på de första smakportionerna, utan de är just provsmakning. Mat är något roligt och ska aldrig förknippas med tvång.

Har barnet ingen lust att äta kan det vara fel tillfälle. Pröva igen en annan gång. Mitt på dagen efter sovstunden brukar fungera för de flesta, eftersom barnet då är utvilat och det finns tid till att smälta maten innan natten. Börja inte med mat då barnet är trött eller mycket hungrigt. Ge då bara bröstmjölk som vanligt. Barnet behöver inte dricka vatten till smakportionen utan det räcker med den kompletterande amningen eller mjölkersättningen som vätska.

Krydda maten

Kom ihåg att krydda maten, för barn gillar när det smakar. Använd gärna örtkryddor som basilika, dill, salvia, timjan och koriander. Dill har en naturligt söt smak som tilltalar många barn. Starkare kryddor är det bra att introducera långsamt.

Fruktpuré kan gärna kryddas med kanel eller kardemumma. Frukt som i vanliga fall är lite sur i smaken blir mildare och sötare om de får koka ihop med kryddorna.

Varför smakportioner?

Genom smakportionerna får man reda på om barnet är allergiskt mot något livsmedel. Det är därför man introducerar ett livsmedel i taget. Ta några dagar med majs, fortsätt sedan med palsternacka, morötter, kött, fisk och så vidare. Var observant på om barnet får utslag runt munnen, om matsmältningen verkar fungera normalt och om barnet bajsar som det brukar. Om allt verkar bra är det bara att börja blanda det ni provat i olika kombinationer.

Problem

Tvinga aldrig barnet att äta om det inte vill. Mat hör ihop med glädje och inget annat! I början kan magen krångla. Det kan bli både förstoppning och diarré. Katrinplommonpuré eller juice brukar hjälpa mot förstoppning. Ge barnet några skedar efter smakportionerna men före amningen.

Får barnet istället diarré av smakportionerna kan det vara ett tecken på överkänslighet mot något livsmedel. Ta då kontakt med BVC och be om råd. Har ni många eller svåra födoämnesallergier i familjen är det också bra att prata med bvc innan ni introducerar smakportioner.

Foto: happybas/Shutterstock.com

Powered by Labrador CMS