3-6 månader: Tar kontroll över sin kropp

3-6 månader: Tar kontroll över sin kropp

Den lilla bebisen vänder sig från sidoläge till rygg. För föräldrarna är det en stor händelse – för barnet är den ännu större. Från att tidigare ha varit nästan helt reflexstyrd får nu barnet mer kontroll över sin kropp. 
 
Mycket tid och energi går åt bara för att växa under den här perioden, men samtidigt händer också andra stora saker. Nu går utvecklingen i språng! Barnet börjar få större kontroll över kroppen jämfört med månaderna innan, då det mesta varit reflexstyrt. Mororeflexen och handens gripreflex börjar försvinna efter tre månader.
 
Barnet börjar vända på sig – först från sidoläge till rygg, sedan från mage till rygg och åt andra hållet. Bebisen kämpar för att sitta och gör kanske några ansatser till att krypa. Hen kan hålla saker i handen och kanske förflytta dem från ena handen till den andra.
 
– Barnet börjar helt enkelt bli större på alla sätt och vis, och det märks tydligt nu, säger Maj-Britt Eriksen, barnsjuksköterska på BC Knoppen i Enskede, Stockholm.
 
Förutom att de flesta barn nu kan vända sig och vill dra sig upp mot sittande, tittar de också efter en tappad leksak - nyföddhets-reflexerna har definitivt försvunnit!
 
Jämn tillväxttakt
När barnet är mellan tre och sex månader kommer det att öka mellan 120 och 170 gram i veckan i vikt och fyra till sex centimeter på längden. Att barnet växer jämnt över tid är viktigare än att det växer mycket.
 
– Tillväxttakten blir jämnare jämfört med de tre första månaderna, berättar Maj-Britt. 
 
Det är viktigt att inte stirra sig blind på tillväxtkurvan, barn kan pendla i vikt, speciellt efter infektioner och liknande problem. 
 
Bröstmjölk eller bröstmjölksersättning är det enda bebisen behöver som mat och dryck. Men ju mer bebisen växer, desto mer kalorier behövs. Efter halvåret kan det vara läge att börja introducera stadigare mat, speciellt om barnet inte verkar mätt efter de vanliga måltiderna. Det finns inga fasta regler för när man ska börja med smakportioner och det är absolut ingen brådska. Ta det i den takt som känns bra för er.
 
Problem med matsmältningen
Om barnet helammas fortfarande händer inte så mycket med matsmältningen. Barn som växer upp på bröstmjölksersättning får oftare lätta besvär med magen i form av förstoppning. Då kan man pröva att ge lite utspädd fruktsaft eller katrinplommonpuré ett par gånger om dagen.
 
När barnet börjar äta fast föda kan det hända att maten inte bryts ner ordentligt. Då blir avföringen full med små partiklar eller slem. I sådana fall kan det vara värt att pröva med ännu mer finfördelat mat, eller så väntar man med smakportionerna ett tag till. Då får matsmältningsapparaten tid att stabilisera sig. Om det ändå känns som om barnet behöver mer mat än mjölk kan gröt vara ett bra alternativ. 
 
– Matsmältningen blir bättre under den här perioden. Kolik, magknip och kvällsoro brukar försvinna när barnet är tre till fyra månader, säger Maj-Britt.
 
Uppifrån och ner
Bebisars muskelkontroll utvecklas oerhört snabbt. Det börjar med att de kan hålla upp huvudet. Därefter blir de starkare i ryggen och lär sig sitta, och slutligen får de kontroll över knän och fötter så att de kan dra sig upp till stående.
 
– Alla barn har samma fysiska utvecklingsmönster men det kan skilja stort på tidpunkterna för när saker sker. Grannpojken kanske är mycket tidigare än din pojke, men själva ordningen för vad som händer är densamma. Båda kommer att lära sig sitta innan de kan stå, säger Maj-Britt.
 
Utveckling
• Börjar aktivt gripa efter saker och flyttar dem mellan händerna.
• Vänder runt från mage till rygg, och från rygg till mage.
• Sömnen förändras och liknar mer den sömn vuxna har, med flera uppvaknanden under natten.
• En del barn lär sig sitta framåt halvåret.
• Den första tanden tittar snart fram.
Tänk på att alla barn är olika och utvecklas olika fort. Är du orolig för att ditt barn inte utvecklas som det ska, prata med bvc.
 
Källa: Katarina Wilk, Liberojournalen 1/2006
 
 
Ju äldre våra barn blir desto mer lika oss föräldrar blir dem. I Hollywood har vi många barn till kändisar som är superlika sina föräldrar utseendemässigt. Se likheten i videon nedan!