4 saker du aldrig ska säga till en ensamstående mamma

4 saker du aldrig ska säga till en ensamstående mamma

Att det är en utmaning att få ihop jobb, dagis, ekonomi och allt därtill som ensamstående förälder är ingen nyhet. Lägg till att titt som tätt dessutom behöva försvara sitt föräldraskap och svara på frågor om varför det "bara" är du och ditt barn, skulle få vilken pipmugg som helst att rinna över. Säg därför aldrig något av detta till en ensamstående mamma: 

LÄS ÄVEN: Mamman gör sonens favoritkaraktärer på tallriken

“Är det svårt vara ensamstående mamma?” 

Fråga vilken mamma som helst med barn under 5 år om det är svårt att vara mamma, och hon kommer vilja attackera dig med majskrokar. Att vara den som har mest ansvar för ett litet barn är svårt för vilken mamma som helst; singel eller inte. Så att den frågan kommer från en annan mamma, är faktiskt rätt orimligt egentligen.

 

"Var är ditt barn?"

Den här frågan är frekvent ställd till ensamstående föräldrar, när de befinner sig någonstans ensamma utan barn. Tydligen gör detta att folk känner ett starkt behov av att fråga var barnet befinner sig. I vissa fall vill säkert personen bara väl, men det kan låta ganska dömande att fråga något sådant. Ordspråket ”Det är inte vad man säger, utan hur man säger det” passar bra in i det här fallet.

 

“Min partner är bortrest den här veckan, och gud vad jobbigt det är”

Då en ensamstående förälder kanske aldrig har upplevt hur det är att ha en partner som måste jobba långa dagar eller åka på jobbresor, så kanske det inte är så lämpligt att klaga på just detta till någon som är ensam med sitt barn varje dag.

FRÅN FORUMET: Frånvarande pappa

“Var är pappan?”

Den här frågan är både sårande och olämplig. Det kanske var en jobbig skilsmässa eller separation bakom det hela... eller så kanske han är inte längre i livet. Oavsett vad, hur nyfikna folk än må vara, så är det inte deras ensak.

 

“Kommer du själv?”

Visst, det kanske inte är en oförskämd fråga rent allmänt. Men för en ensamstående förälder så kan den bli det! Det kanske är bättre att omformulera frågan till något i stil med ”Tar du med dig ditt barn?” eller ”Har du möjlighet att skaffa barnvakt?”. För de som inte har barn, tycks en kväll med en högljudd och konversationsstjälande tvååring vara lika med mardrömmen, men ofta är det bara att acceptera att det en paket-deal och barnet följer med på köpet som en mysig addition.  

 

LÄS ÄVEN: 8 saker som får dig att känna dig som den ultimata föräldern