Hälsa

4 sätt att stötta ett barn som känner sig utanför på sociala medier

Med den stora närvaron på sociala medier kan många barn känna sig utanför om de inte är med på bild på sociala medier där andra kompisar är med. Men det finns viktiga sätt att lära sig saker om livet för ett barn som känner sig utanför. Här är några sätt du kan stötta ditt barn på.

Kanske har du själv ett barn som känt stinget i magen när bästisen umgås med andra i klassen och postar bilder på sociala medier där de skrattar, spexar och har det kul utan ditt barns närvaro.

Hur kan man som förälder hjälpa barnet att hantera dessa känslor? Emily Edlynn är expert på barn- och föräldrarelaterade frågor och har skrivit böcker om föräldraskap och uppfostran. Hon delar med sig av sina tips.

1. Samtala öppet kring sociala medier

För ett barn som närmar sig tonåren, eller befinner sig mitt i den, är telefonen, sociala medierna och kompisarna något av det viktigaste de har. Därför är det inte heller konstigt om barnet upplever utsatthet och utanförskap när den plötsligt får se kompisarna umgås tillsammans utan barnets närvaro. Bilder och klipp läggs upp där de hänger, skrattar, spexar eller dansar.

Tips på frågor att ställa ditt barn om sociala medier:

  • Vilka positiva saker får du ut av sociala medier? Vad är kul? Vad är nyttigt? Vad är bra?
  • Vilka negativa saker får du ut av sociala medier? Vad är jobbigt? Läskigt? Ledsamt?
  • Vad kan du göra för att få ut så mycket positivt och så lite negativt som möjligt från plattformarna?

Genom att prata om socala medier och det inflytande dessa plattformar har på livet och känslorna i stort, kan barnet bli mer medvetet om hur hen kan använda sig av sociala medier – och när det är dags att stänga av för en stund.

2. Samtala öppet om vänskap och relationer

Ett barn som känner sig utanför av alla bilder som postas på sociala medier behöver också stärka sina vänskapsrelationer och få verktyg för att känna sig trygg i dem. Det är normalt att känna sig utanför ibland, men om känslan är bestående och stark kan det vara bra att prata mer allmänt om vänskap och relationer.

  • Vad är en schysst kompis?
  • Vad är en oschysst kompis?
  • Vilka kompisar känner du dig trygg med i er relation?
  • Vilka kompisar känner du dig mindre trygg med?
  • Hur är du själv som kompis och vad gör dig till en schysst kompis?

3. Vidga perspektivet om att känna sig utanför

Utmana ditt barns pespektiv på att känna sig utanför. Kan barnet komma på andra gånger som hen har känt sig utanför, även om det senare visade sig att vännerna faktiskt inte aktivt gjorde något för att vara elaka mot just hen? Genom att få ditt barn att förstå att umgänge med andra vänner inte behöver vara direkt riktat som en "pik" till ditt barn, kan barnet enklare börja hantera känslor av utanförskap – och rentav svartsjuka

4. Identifiera känslorna

Att känna sig utanför då och då är en del av att livet. Så var det även för oss föräldrar som inte växte upp med sociala medier. Att lära sig hantera avundsjuka, svartsjuka och utanförskap är därför en viktig del i att växa upp.

Hjälp barnet identifiera känslorna kring utanförskapet. Vad exakt är det hen känner?

Är det:

  • Avundsjuka
  • Sorg
  • Ilska
  • Svek

Eller är det andra känslor?

Prata sedan med ditt barn om hur barnet hanterar dessa känslor. Är det genom tystnad, öppen ilska, rentav känslan av att vilja hämnas?

Vad ska allt detta lära mitt barn?

Genom att identifiera känslorna, vidga perspektiven och prata kring problemet kan du och ditt barn hitta verktyg att hantera problemet. Att känna sig sviken, svartsjuk eller utanför är vanliga känslor även bland vuxna. Det du kan göra som förälder är förstås inte att lägga dig i barnens relationer och dra i de trådarna. Istället kan du guida ditt barn i hur barnet kan hantera, tänka och känna kring det som händer.

Källa: Parents.com

Mer:

Familjeterapeuten om barns ilska: "Barn vill innerst inne inte bestämma"

Forskning: Barn som går själva till skolan mår och presterar bättre i skolan

Powered by Labrador CMS