5 bästa tipsen för sparande till barnen

5 bästa tipsen för sparande till barnen

I den nya boken Gör ditt barn rikt ger Jan Bolmeson och Charlie Söderberg lättillgängliga och konkreta tips på hur man ger sina barn en bra start i livet rent ekonomiskt. De har gett oss sina 5 främsta tips på hur man ska tänka när det kommer till sparande till barnen!

 

1. Börja spara tidigt och regelbundet


En av de viktigaste faktorerna i ett sparande är tiden man kan låta pengarna jobba. Ju fler år som ränta-på-ränta-effekten får arbeta desto mer pengar blir det. Sparar man dessutom regelbundet på månadsbasis ökar man sannolikheten för att få en bra avkastning eftersom man köper både i upp och nedgång.
 

2. Spara i en kapitalförsäkring i ditt namn med barnet som förmånstagare.


Genom att spara i en kapitalförsäkring med barnen som förmånstagare behåller man både förvaltnings- och dispositionsrätten. Det gör att man själv kan bestämma hur mycket och när barnen ska få sina pengar. Dessutom rekommenderar vi att spara i en enda kapitalförsäkring även om man har flera barn av rättviseskäl.
 

3. Spara i indexfonder med låga avgifter i minst 5 till 10 år


Genom att spara i breda och globala indexfonder med låga avgifter maximerar du oddsen för att få en bra avkastning över tid. Både eftersom avgifterna urholkar värdet på sparandet men också för att du får den genomsnittliga avkastningen som börsen ger i genomsnitt. Något de flesta investerare inte lyckas med över tid.
 

4. Var lat och låt pengarna jobba utan att röra dem


Ofta är vi och vårt beteende den största risken för våra pengar. Genom att vara passiv och lat låter du pengarna jobba med hjälp av ränta-på-ränta-principen och dessutom undviker du att göra misstag vid upp- och nedgångar.
 

5. Fånga och utforska ekonomiska lärotillfällen med barnen


Att ge barnen en stor summa pengar utan att ge dem en ekonomisk kompetens och självförtroende kan lika gärna stjälpa som det kan hjälpa. Barnen är naturligt nyfikna och intresserade, dessutom kan de redan mycket om ekonomi - se t.ex. hur de har lärt sig och hanterar olika ekonomier i dataspel. I princip varje gång ett barn vill ha något är ett ekonomiskt lärotillfälle. Försök fånga och utforska dem tillsammans samtidigt som ni har roligt.

 

Du kan köpa boken hos Adlibris för 177 kronor.

Foto: Rawpixel.com / Shutterstock