Annons:
5 bilder av dina barn du inte ska lägga upp på sociala medier

5 bilder av dina barn du inte ska lägga upp på sociala medier

Vårt beteende på nätet och sociala medier förändras ständigt, men något de flesta nog kan hålla med om är att integriteten (både hos oss själva och våra barn), ofta går förlorad.

Här kommer några goda råd att ha i bakhuvudet innan du delar bilder vitt och brett, och detta gäller speciellt om du har offentliga konton som är synliga för vem som helst. 

LÄS ÄVEN: 6 misstag föräldrar gör på sociala medier

 

1. Andra personers barn

Det är självklart inte totalt förbjudet att lägga ut bilder på ditt barn tillsammans med andra barn, men var noga med att fråga först! Det finns barn och familjer som lever med skyddad identitet, och en bild där dessutom platsen anges kan i dessa fall vara riktigt förödande. Så oavsett om det är en klassresa, kalas eller hemmalek – dubbelkolla innan du postar.  

 

2. Var de går i skolan/förskolan

Vi utgår från att detta är en säker plats, men det är faktiskt inte nödvändigt att dela med sig av namn och var verksamheten ligger någonstans, i alla fall när barnen är väldigt små.

 

3. Avklädda bilder

Ganska självklart, egentligen. Även om badbilder och liknande är väldigt gulligt, vill du definitivt inte att dessa ska hamna i fel händer. Flera sociala medier brukar stoppa avklädda bilder, men det bästa är helt enkelt att inte lägga upp något.

 

4. Bilder där personnummer syns

Identitetskapningar sker regelbundet, så var noga med att inte lägga ut något där personnumret syns. En bild på ett nygjort pass åt en bebis, är ett sådant exempel.

 

5. Vad som helst som ditt barn inte vill ska vara offentligt

Enkel tumregel: om du misstänker att barnet inte skulle vara bekväm med något som du vill dela, gör det inte. En bild som kan tänkas vara pinsam, osmickrande eller för privat, ska respekteras. Om ditt barn är gammalt nog – fråga innan du lägger ut! 

 

LÄS ÄVEN: Här är de nya emojisarna - ammande kvinna 

Annons