Barn

Potträning

5 frågor och svar om potträning

Under sommarperioden är potträning aktuellt för många barnfamiljer. Vi bad Sofia Bergenstjerna från Blöjfri.se, författare till boken Potträning på 3 dagar, att svara på några av våra läsares frågor kring att sluta med blöja.

1. Potträning på förskolan

Fråga:

"Min yngsta dotter är 2,5 år gammal och i princip helt pottränad hemma men hur gör man på dagis? Hon har fortfarande blöja där. Tänker att det kanske blir svårare speciellt när hon är ute att hon ska gå utan blöja där men nån gång måste hon ju börja.”

Svar:

Jag tycker absolut att ni ska låta henne vara blöjfri även på förskolan. För att underlätta för din dotter kan du börja med att förbereda henne några dagar i förväg. Säg t.ex. ”på måndag behöver du ingen blöja på förskolan längre, för du har blivit stor nu”. Då hinner hon vänja sig vid tanken och det är ofta en fördel när det gäller små barn och förändringar. När ni kommer till förskolan på måndagen, ta med henne till toaletten så att hon kan bekanta sig med deras potta/toa och prova att kissa där med ditt stöd. Berätta sen för henne vem hon ska säga till när hon behöver kissa eller bajsa. Berätta för pedagogerna hur hon brukar signalera sina behov och hur ni gör hemmavid. Ta med många ombyten, inklusive utomhuskläder (tips är att köpa billigt på second hand), samt plastpåsar att lägga blöta kläder i. Det är helt naturligt att det blir några ombyten per dag i början, det är en ny miljö att vara blöjfri i, och nya personer som hjälper henne med detta. Om hon inte vill använda förskolans potta eller toa, prova att köpa med en likadan som ni har hemma. Det ökar trygghetskänslan för barnet och blir en vändpunkt för många.

2. Barnets ålder

Fråga:

”Vilken ålder brukar barn vara redo att börja potträna och när är det enklast? Jag vet att det är individuellt men på ett ungefär när ska man börja fundera på det? Det gäller en flicka om det är skillnad. Finns det tecken hos barnet man kan se att det börjar bli moget?”

Svar:

Potträning går ut på att du hjälper ditt barn att bli så självständig som möjligt i att hantera sina behov. Detta brukar ett barn börja klara av vid omkring 18 månaders ålder. Någonstans mellan 18-30 månader är en bra tidpunkt att börja på, då har barnet ännu inte kommit in i sin självständighetsfas fullt ut, även om detta är individuellt. Självständighetsfasen brukar göra potträningen lite mer utmanande nämligen. Det har forskats på vad som ev. gör ett barn redo för potträning sedan 60-talet, men man har inte kunnat enas om några tydliga råd. Det handlar mer om att vi föräldrar ska bli redo, samt att hitta rätt tajming. Barnet ska vara friskt och må bra, och livssituationen bör vara lugn, d.v.s. inte under stora förändringar eller stressig period. Gör förberedelser och se till att ni har en plan att följa, samt lita på din magkänsla är mitt råd.

LÄS ÄVEN: Tips: Pottkalender för barn som inte vill eller vågar pottan

3. Är mutor okej?

Fråga:

”Kan mutor vara ett hjälpmedel för att få barnet att lära sig gå på pottan?”

Svar:

Problemet med mutor är att de inte lär barnet något om hur kroppen och pottan hänger ihop, och därför är det inget pedagogiskt sätt att komma igång på. Jag rekommenderar istället att avsätta några sammanhängande dagar för lugn potträning hemmavid, där barnet lär sig sambandet mellan nödighetskänslan och att gå till pottan. Det bygger en stabil grund och det går ofta betydligt snabbare att bli klar på det sättet. I boken Potträning på 3 dagar kan du läsa mer om hur ni kan gå tillväga.

4. Potträning någon annanstans än hemma

Fråga:

”Ni som håller på att potträna era barn - hur gör ni när ni åker bort? Tar ni på blöja, tar ni med pottan? Gör ni skillnad på vart ni åker, t.ex. hem till någon eller till affären?”

Svar:

Det bästa ni kan göra är att skaffa en resepotta och ta med den när ni lämnar hemmet. I början behöver man vara snabb när barnet indikerar nödighet, och då finns oftast inte tid att leta upp en toalett. En resepotta är liten och smidig att ta med i väskan och kan stå redo inom några sekunder. Guld värd att ha i bilen, under vagnen eller i väskan.

5. Kissnödig = kissa

Fråga:

”Vi har nu pottränat dottern som är 2,5 år i 1 vecka. Går hyfsat. Hon verkar kunna hålla sig ganska bra, har fått kroppskontroll, men hon säger fortfarande inte till när hon är kissnödig utan när kisset kommer. Hon verkar alltså inte göra kopplingen kissnödig = kissa. Hon visar inga tecken på att vara kissnödig utan det kommer bara. Om jag låter henne känna efter själv kommer allt i byxan då hon inte verkar förstå att hon är kissnödig. Hur går jag vidare? Ska jag säga till henne med jämna mellanrum att sätta sig eller ska jag ta en mer avvaktande approach och låta henne själv komma på att hon är kissnödig och vad hon ska göra? Hur har ni gjort?”

Svar:

Det låter som om ni kommit en bit på väg, men också som om ni har några steg kvar innan detta faller på plats för henne. Jag skulle inte be henne att ”försöka” kissa med jämna mellanrum, det lär henne ingenting om hur kroppen fungerar. Hon lär sig istället att förlita sig på dig. Jag skulle backa lite, ha henne naken nedtill och leka i närheten av pottan. När det kommer kiss eller bajs guidar du henne dit så hon gör kopplingen mellan känslan och vad hon ska göra. Anledningen till att hon ska vara naken nedtill är för att byxor och underkläder ofta sitter åt på samma sätt som blöjan gjorde. Många barns muskelminne tolkar det automatiskt som att det fortfarande finns en blöja, och att det därmed är fritt fram att göra sina behov.

Om metoden "Potträning på tre dagar"

Läs mer om metoden och köp "Potträning på 3 dagar" som e-bok på Blöjfri.se!

Tryckt bok av "Potträning på 3 dagar" finns hos Adlibris här!

LÄS ÄVEN: Nyhet: Pedagogisk bok för barn som pottränar

Powered by Labrador CMS