5 saker du inte visste om Kamala Harris

5 saker du inte visste om Kamala Harris

Vad vet du om Kamala Harris, sedan ett par dagar en av världens mäktigaste kvinnor? Här är fem fakta om USAs tillträdande vice-president som du kanske inte kände till. 

Vi är många som fortfarande lever på ruset av USA-valets utfall med den första kvinnliga vice-presidenten i landets historia. Grattis världen!
Här listar vi några saker du kanske inte visste om Kamala Harris.
 

1. Uppvuxen med en ensamstående mamma

Båda Kamalas föräldrar var emigranter. Pappan från Jamaica och mamman från Indien. När Kamala var sju år skildes föräldrarna och mamma Shyamala fick ensam vårdnad. Parallellt med att ta hand om Kamala och hennes syster, arbetade mamman som kemist och cancerforskare.
 

2. Bonusmamma till Cole och Ella

Kamala Harris make Douglas Emhoff har två barn från sitt tidigare äktenskap. När det blev officiellt att hon skulle ställa upp i presidentvalet hyllade hon och tackade sin familj, särskilt bonusbarnen Ella och Cole: "De är min oändliga källa till kärlek och lycka ..."

3. Kamala betyder Lotus

Kamala är ett indiskt namn med urspung i sanskrit som betyder Lotus. Det kopplas ihop med gudinnan Lakshmi som står för välbefinnande och framgång.
 

4. Arbetat mot sexualbrott och prostitution

Som jurist arbetade hon många år mot sexbrott och prostitution. Hon blev senare vald chefsåklagare. Även titlarna borgmästare och senator finns med på hennes CV.
 

5. Kallats politikens Beyoncé

Många menar att Kamala Harris är en av framgångsfaktorerna bakom Bidens seger. Hon drar många unga, hippa väljare, särskilt inom grupper som annars inte röstat på Biden.
 

Artikelbild: Michael F. Hiatt/Shutterstock