5 tips att få ditt barn att göra sina läxor

5 tips att få ditt barn att göra sina läxor

Det är aldrig lätt att få ett barn att gladeligen göra saker de absolut inte känner för att göra; som att gå och lägga sig, äta sina grönsaker… och göra sina läxor.

Medan vissa barn älskar skolan och inte har några som helst problem att få läxarbetet gjort, är andra barn lite mer rebelliska. Och alla vet att när barn har bestämt sig för att något INTE är kul, så kan det vara svårt att ändra deras uppfattning.

Här är fem saker som kan bli en hjälp på traven till att övervinna barns läxvägran (och kanske till och med få dem att börja göra dem självmant)!

 

1. Ge dem en inspirerande arbetsmiljö

Precis som att vi vuxna ofta presterar bättre i en kreativ och inspirerande miljö, gör även barn det. Oavsett om barnet har ett eget skrivbord där hen gör läxorna, eller om det är vid köksbordet – se till att det är en inspirerande plats med saker som gör barnet motiverad. Det kan vara pennor i roliga färger, bilder på sådant som hen gillar… ja, vad som helst som gör läxorna lite roligare egentligen.

 

2. Ge dem en belöning

Vi vet, detta är med rätta en kontroversiell metod som inte bör missbrukas (av såväl föräldrar som barn), men när det är gjort på rätt sätt är det riktigt effektivt. Detta skall även icke misstas för en muta! Vissa väljer att belöna med godis och materiella saker, men det kan lika gärna vara skärmtid eller en aktivitet. Välj en belöning som passar just ditt barn och faktiskt gör dem motiverade att göra klart läxan... och var noga med att de absolut inte får ta del av belöningen om de ger upp och inte slutför den!

 

3. Etablera en läxrutin med hjälp av barnet

Många barn svarar bra på rutiner, så att sätta upp en rutin som följs dagligen kan göra det lättare att få läxan gjord. I och med att barn har många aktiviteter kan den behöva ruckas på ibland, men försök så gott ni kan att inte ändra den för ofta. För att inte få dem att känna sig ännu mer pressade, låt dem själva bestämma en tid för läxplugg! Kanske föredrar vissa att göra den direkt när de kommer hem från skolan, medan andra koncentrerar sig bäst om de får en paus från skolan och behöver äta middag först.

 

4. Använd hjälpmedel

Barn idag lever så gott som på internet, och kan känna sig låsta om paddor och mobilen förbjuds. Istället för att plocka bort dem helt under läxtiden, se dem som hjälpmedel. Det finns en uppsjö av pedagogiska appar som kan hjälpa barnet med stavning, matte och andra ämnen, vilket även kan var bra om en vuxen inte finns till hands för att hjälpa till.

 

5. Gör läxorna till barnens eget ansvar

Läxor är ett bra sätt att lära barn att ta ansvar. I slutändan är det ju bara dem själva som blir påverkade om läxan inte görs. Se till att de förstår konsekvenserna av att strunta i läxan, om det så ska vara den hårda vägen. Genom att göra läxan till deras eget ansvar får de en uppfattning om hur de själva kan vara med och påverka sin skolgång och undvika onödiga konfrontationer av lärare och er föräldrar.  

 

LÄS ÄVEN: Förskollärare tar större ansvar än uppdraget kräver

Foto: Shutterstock