Annons:
51 % oroar sig för medfödd sjukdom eller missbildning

51 % oroar sig för medfödd sjukdom eller missbildning

Tre av fyra blivande föräldrar är oroliga för att något ska gå fel under graviditeten eller vid förlossningen. Trots att få drabbas oroar sig mer än hälften av alla blivande föräldrar för medfödda sjukdomar och missbildningar, visar nya siffror från Trygg-Hansa. 
 
- Att oroa sig för sitt barn när man är gravid är helt normalt och jag ser det som ett steg till att bli förälder, med tanke på vad som händer så snart barnet är fött. Om däremot oron är så stor att den upptar en stor del av ens vardag, behöver man stöd och hjälp att bearbeta den, säger Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm.
 
Yngre oroar sig mer än äldre
Blivande föräldrar oroar sig även för att barnet ska få skador under förlossningen eller att kvinnan ska drabbas av missfall. I undersökningen framgår det även att ju yngre de blivande föräldrarna är, desto mer oroar de sig. 
 
- Visst finns det risker med en graviditet och vid förlossningar, men en konkret sak man kan göra för att möjligen lindra oron något, förutom att prata med sin barnmorska och övrig medicinsk expertis, är att se till att barnet och båda föräldrarna har rätt försäkringsskydd, säger Björn Sporrong, expert inom gravid- och barnförsäkringar på Trygg-Hansa.
 
Fem vanliga orsaker till oro under graviditeten
51 % oroar sig för att barnet ska ha en medfödd sjukdom eller missbildning.
39 % oroar sig för skador på barnet vid förlossningen.
35 % oroar sig för att få missfall.
20 % oroar sig inför förlossningen.
14 % oroar sig för att drabbas av sjukdomar som kan skada fostret.
 
Om undersökningen 
Trygg-Hansa har under februari 2012 låtit göra en undersökning genom undersökningsföretaget YouGov. Totalt har 1008 personer svarat på undersökningen.
Annons