Familj

6 misstag föräldrar gör på sociala medier

6 misstag föräldrar gör på sociala medier

Vi har nog alla samma typ av föräldrar i vårt nätverk på sociala medier; de som uppdaterar ofta och om onödiga detaljer angående deras barn och familj. Visst är det kul att se söta bilder på barn, men ibland går det överstyr och vi får se ”för mycket”, även om det är väldigt oskyldigt.

Här är 6 exempel på misstag föräldrar gör på sociala medier:

1. Skyddar inte barnens integritet

Klassikern där en förälder lägger ut en bild på ett litet barn som exempelvis badar är en typisk grej som är onödig att dela. Ett litet barn utan kläder är tyvärr sådant som kan spridas vidare och hamna i otäcka kretsar. Vill man visa en sådan bild, skicka den privat till de närmaste istället, både för att veta säkert vilka den exponeras till samt att inte irritera bekanta som får upp bilder på nakna barn i sitt flöde.

Även citat från konversationer eller ”lustiga” händelser som händer i hemmet kan man vara försiktig med (beroende på vad det handlar om, såklart) – det kan se illa ut att skämta på barnets bekostnad offentligt och barnen vet ju inte om att det hen säger läggs ut till allmän beskådan.

2. Lägger ut bilder på andras barn

Alla familjesituationer ser annorlunda ut, och det kan få förödande konsekvenser att dela en gruppbild där barn som inte är ens egna ingår. Vissa barn har dold identitet och hemlig adress, där en bild kan leda till att personen nu blir spårbar. Var därför extremt försiktig och be alltid om de andra föräldrarnas samtycke, även om bilden som sådan tycks vara harmlös.

3. Klagar på barnens skola eller dagis

Många tycks använda sina Facebook-konton åt att ta ut aggressioner och klaga på sådant man är missnöjd över. När det kommer till barnens skolgång eller förskola bör man istället ta upp problemet med ledning och lärare på skolan eller dagiset, istället för att skrika ut det offentligt i flödet. Att hänga ut specifika lärare kan dessutom klassas som förtal. Tycker man att sitt barn har blivit orättvist behandlat i skolan eller förskolan, diskutera det med andra föräldrar och hör om de delar din uppfattning, och kalla då till ett möte med de inblandade istället för att skriva en hämndlysten statusuppdatering.

LÄS ÄVEN: Här är sakerna vi googlade mest på under 2016

4. Visar sig för mycket

Många ”tweenies” tycker det är extremt pinsamt att föräldrarna kommenterar för ofta, lägger upp töntiga bilder på sig själva eller på barnen och blir vänner med barnens vänner. Därför väljer många barn att inte ha sina föräldrar som vänner på Facebook, eller ha flera konton på Instagram där vissa är mer privata än andra. Tänk på att väldigt stor del av barnens liv idag händer just på sociala medier, och man vill gärna upprätthålla en ”image”. Det är självklart inte fel att visa kärlek och uppmärksamhet till sina barn, men ibland kan det vara läge att välja vad det är man kommenterar på, och kanske inte kommentera precis allt.

5. Lägger ut bilder med barn och alkohol

Att lägga ut bilder från diverse släktmiddagar och grillkvällar på landet där alkohol florerar är visserligen inte direkt fel, men när det kommer till bilder där det syns att föräldern är uppenbart berusad är det inte okej att, speciellt om det är små barn med.

Festbilder där det är tydligt att barn kommer i kontakt med alkohol bör i sådant fall delas i mer begränsade forum som ett privat Instagramkonto eller i en sluten Facebook-grupp, och inte offentligt, även om det inte är någon fara med barnen som är med på bilderna. Det handlar mer om hur man kan uppfattas som oansvarig av personer man känner ytligt och vilken bild man vill ge sin omgivning som förälder.

6. Skapar ett konto för sin bebis

Facebook och Instagram har en åldersgräns på 13 år, vilket en del föräldrar inte riktigt har förstått poängen med. Att skapa en profil åt sin nyfödda bebis är både onödigt och provocerande för vissa. Har föräldrarna egna profiler är det där bilder på familjen ska delas, eftersom bebisen själv inte kan bestämma vad som ska läggas ut på ”sitt” konto. När barnet sedan når rätt ålder kan man gå igenom tillsammans vad som gäller på de olika kanalerna och hjälpa barnen att använda sociala medier på rätt sätt.

LÄS ÄVEN: 13 saker du aldrig trodde du skulle fråga dig själv som mamma

Powered by Labrador CMS