6 saker du inte visste om tacos

6 saker du inte visste om tacos

Finns det någon som inte gillar tacos? Rätten går ju att göra på massor av olika vis så att man får precis de tillbehör man själv gillar. Många äter taco till fredagsmyset, men vi tycker man man äta taco hur ofta man vill och när man vill!

Tacos har blivit ett samlingsnamn för både burritos, tacos och nachos. Ibland kallas rätten skämtsamt för ”Sveriges nationalrätt” eftersom det har blivit ett självklart inslag på middagsbordet för väldigt många. Det är svårt att ge ett enda recept på tacos eftersom det finns nästan lika många varianter på rätten som det finns människor. Vissa gillar mjuka bröd medan andra gillar hårda. Vissa vill ha kyckling till, andra köttfärs och några äter helt vegetariskt.
 

Här kommer 6 fakta om tacos som du kanske inte visste:


1. Kloss och åsna

Taco betyder bunt eller kloss på spanska, medan burrito betyder liten åsna.

2. Flopp från början.

Den introducerades först 1982 i Sverige men det var ingen given succé.

3. Money money

Trots floppen på 80-talet är texmexmarknaden idag värderad till 1,2 miljarder SEK! På bara några år under 2000-talet ökade texmexförsäljningen i Sverige med upp till 40 %.

4. Sverige i topp.

I Europa är Sverige topp ett i Europa på att äta tacos.

5. Nyttigare tacos.

Den färdiga tacosåsen innehåller mycket socker. Gör du din egen med passerade tomater och kryddor kan det bli mycket nyttigare!

6. Guacamole.

Ett måste för många till tacon. Den goda avokadoröran kommer från 1600-talets Mexiko och grundreceptet innehåller bara mortlad eller krossad avokado och lite havssalt.

 

Pssst. Har du testat att ha banan på din taco? Miriam Bryant talade väldigt gott om det när hon var med i ”Så mycket bättre”. Vi på Allt för föräldrar är oense om det är en hiss eller diss, vad tror du? Testa så får du se!

Artikelbild: RobynCharnley / Shutterstock