Familj

9 saker som får dig att må bättre om du är stressad

Ibland händer det att det är fullt upp i livet, och det känns som du springer i ett hamsterhjul. Då kan det vara bra att försöka hitta lite tid att koppla av en stund, om det så bara är för 20 minuter. Här är 9 saker du bör försöka göra när du är stressad.

1. Ta tid för dig själv
Tänk vad ljuvligt det kan vara med tystnad. Försök att få en liten stund varje dag som är din, ensam, en kort promenad kan räcka för att samla tankarna.

2. Gå ut i naturen
Forskning visar att det inte bara är skönt att gå ut i naturen, det minskar stress betydligt.

3. Träna
Jo, det kan vara svårt att få till men försök. Att haka på löpartrenden är kanske det lättaste, snöra på dig skorna och ge dig ut. Det finns många saker man kan göra hemma både gratis och att köpa, kolla en träningsvideo på Youtube eller gå på ett pass på närmaste gym.

4. Sov
Sömnbrist leder till ökad risk för sjukdom och på sikt kan det även leda till depression. Om ni har barn som inte sover så turas om att ge varandra sovmorgon. Om du är ensamstående kanske du kan kalla in någon mor/farförälder eller vän som kan ta ett nattpass hemma i ert hem.

LÄS ÄVEN: Så blir du gladare i vardagen

5. Ta hand om varandra
Det är lätt att vardagen blir mer grå än den skulle behöva. Fråga din partner vad han/hon uppskattar mest av allt, kanske är det lättare än du tror att uppfylla. Det är viktigt att gå ut och äta och få vara själva men det kan också vara viktigt att komma med blommor, fixa maten eller laga den läckande kranen.

6. Kom ihåg att du är bra
Bakom varje härligt barn står en mamma som inte tror att hon räcker till. Det stämmer inte. Du är bra, kom ihåg det och påminn din partner om samma sak.

7. Umgås och prata med släkt och vänner
Somliga som får barn med särskilda behov upplever att släkt och vänner drar sig undan. Ofta handlar det om osäkerhet. Prata med dem om hur livet ser ut och tala om för dem att de är viktiga för er. Fortsätt sedan att ses, det ger kraft, och blir lättare att hitta barnvakt.

8. Livet är inte rättvist
Att jämföra sig själv med andra eller att försöka hitta en total balans i vem som gör vad i hemmet är inte konstruktivt. Och om du upplever att du ”gör allt hemma”, ta upp frågan när du känner dig utvilad och inte när du är arg.

9. Be om hjälp

Vi behöver varandra, våga be om hjälp när du är sliten.

LÄS ÄVEN: 8 saker som får dig att känna dig som den ultimata föräldern

Powered by Labrador CMS