Aktiviteter för små barn – 10 hemma-tips

Aktiviteter för små barn – 10 hemma-tips

Idétorka med småbarnen – vad gör man en vanlig dag hemma? Ni kan både ha roligt och få saker gjorda hemma, dessutom lär sig nya saker, medan ni leker. Här får du 10 supertips från andra föräldrar som vet vad det handlar om.

 1. Gör saker tillsammans som ändå måste göras
Mitt barn på 3½ år är med vid vardagssysslor. Han tycker att det är jätteroligt att få vara med och laga mat, hälla i, röra med mera. Roligt är det också att hjälpa till att plocka ur diskmaskinen. Har vi tid och mamma har ork så bakar vi.

Det roligaste är sedan att få bjuda på maten eller kakorna vi bakat och säga att HAN varit med och lagat. En liten bonus är ordförrådet som växer eftersom vi hela tiden pratar om vad vi gör och vad saker och ting heter.

2. Gå på upptäcktsfärd i hemmet
Utrustade med förstoringsglas, och saker som kan behövas för alla tänkbara händelser, blir blomman, pricken på väggen, bokryggarna i bokhyllan eller till och med en dammråtta vara intressant och skoj. Är dammråttan ett djur, ett monster eller helt enkelt skräp som vi ska samla med i vår kappsäck? Efter, eller under resan för den som klarar det, ritar och skriver man en reseskildring.

3. Förvandla köksbordet till en mysig koja
När min lilla pojke är riktigt uttråkad, och jag inte har så mycket lektid blir bordet en mysig koja! Han hämtar alla kuddar som finns och jag en filt. Sedan har vi fest i kojan med mariekex och bananskivor.

När disken måste fixas förvandlas jag till ett troll som lurar utanför kojan, och som stundvis jagar tillbaka honom till kojan med diskborsten i högsta hugg! På det här sättet kan jag sköta åtminstone ETT "måste", medan vi samtidigt leker!

4. Simma och basta
Vi går till simhallen för bad och bastu är skönt för både barn och vuxna.

5. Baka småkakor eller frallor
Då kan barnen knåda och forma sina egna små skapelser. Är vädret någorlunda tar vi med bakverken till lekparken där de avnjuts med saft och kaffe till mamma!

6. Picknick i vardagsrummet
Om det är dåligt väder har vi picknick i vardagsrummet efter att vi lekt att vi gått så lång, så långt. Korgen packas med en nybakad sockerkaka, saft, frukt och servetter. Och en filt och glas. Går vi ut på picknick letar vi efter vilda djur som myror som grodor. Uppskattat av såväl stora som små i ett par timmar

7. Mata fåglar
Vi tycker bäst om ankorna som finns i småbåtshamnen, ankdammen eller i parken. Min 8-mån son älskar att se när ankorna kommer o säger kvack kvack. Eller rapp rapp tycker han är ännu roligare, så säger ankorna i Danmark. Det kommer också alltid måsar som skriker så det är full action.

8. Träffa andra
Ring andra mammor som har det lika gråmulet och träffas. Hemma hos varandra, på en promenad, på öppen förskola … Barnen leker med varandra och vi mammor får prata av oss. Alla har trevligt och det glada humöret smittar! Vi är några mammor som träffas såväl i hemmet, över en promenad, på öppen förskola etc.

9. Ta fram pyssellådan
Vi har en pyssellåda med lim, tejp, glitter, saxar, dekorationsfigurer med mera. Mest uppskattat just nu är att "stearina". Ta en serietidning och tänd ett ljus. Låt stearinet droppa på en figurer i tidningen. Om barnet är stort nog så är det väldigt spännande att få droppa själv. När stearinet torkat pillar man försiktigt loss kakan som nu har samma bild som figuren i tidningen. När reklambladen från leksakaffärerna kommer får barnen klippa ut figurer och sedan limmar och tejpar vi dem på papper.

10. Lek tillsammans
Barnen kräver sällan några avancerade saker. Bara att man till exempel är med och bygger en koja som man sedan fikar tillsammans i. De älskar det!

Tack till alla föräldrar som skciakde in sina tips till tävlingen Tråkiga dagar!
De här tio tipsen vann presentkort från leklandet Trollskogen samt brevpapper från Kiss& Bajs. 

Får du tid över för dig själv men vet inte vad du ska göra med den? I videon nedan ser du 36 saker att göra inomhus när du har tråkigt.