8 aktiviteter att göra hemma med små barn

8 aktiviteter att göra hemma med små barn

Har du idétorka med småbarnen? Vad gör man en vanlig dag hemma? Ni kan både ha roligt och få mycket gjort hemma, dessutom lära er nya saker medan ni leker. Här får du åtta supertips från andra föräldrar på hur de kombinerar lek med sysslor!

1. Gör saker tillsammans som ändå måste göras
Mitt barn på tre och ett halvt år är med vid våra vardagssysslor. Han tycker att det är jätteroligt att få vara med och laga mat, hälla i, röra i grytor och mycket annat. Roligt är det också att hjälpa till att plocka ur diskmaskinen. Har vi tid och ork brukar vi baka också.

Det roligaste är sedan att få bjuda på maten eller kakorna vi bakat och säga att HAN varit med och lagat. En liten bonus är ordförrådet som växer eftersom vi hela tiden pratar om vad vi gör och vad saker och ting heter.

2. Gå på upptäcktsfärd i hemmet
Utrustade med förstoringsglas och saker som kan behövas för alla tänkbara händelser, blir blomman, pricken på väggen, bokryggarna i bokhyllan eller till och med dammråttan. Är dammråttan ett djur, ett monster eller helt enkelt skräp som vi ska samla med i vår kappsäck? Vem vet! Efter, eller under resan för den som klarar det, ritar och skriver vi en reseskildring.

3. Förvandla köksbordet till en mysig koja
När min lilla pojke är riktigt uttråkad, och jag inte har så mycket lektid blir bordet en mysig koja! Han hämtar alla kuddar och filtar som finns och sedan har vi fest i kojan med Mariekex och bananskivor.

När disken måste fixas förvandlas jag till ett troll som lurar utanför kojan, och som stundvis jagar tillbaka honom till kojan med diskborsten i högsta hugg! På det här sättet kan jag sköta åtminstone ett "måste", medan vi samtidigt leker!

4. Baka småkakor eller frallor
Att baka eller göra frallor är kul både för barn och vuxna. Då kan barnen knåda och forma sina egna små skapelser. Är vädret någorlunda bra tar vi med bakverken till lekparken där de avnjuts med saft till barnen och kaffe till mamma!

5. Picknick i vardagsrummet
Om det är dåligt väder har vi picknick i vardagsrummet. Vår picknikkorg packas med en nybakad sockerkaka, saft, frukt och servetter. Går vi ut på picknick utomhus letar vi efter vilda djur som myror eller grodor. Uppskattat av såväl stora som små i ett par timmar!

6. Mata fåglar
Vi tycker bäst om ankorna som finns i småbåtshamnen, ankdammen eller i parken. Min åtta månaders gamla son älskar att se när ankorna kommer och säger "kvack kvack". Eller "rapp rapp" tycker han är ännu roligare, så säger ankorna i Danmark. Det kommer också alltid måsar som skriker, så det är full action.

7. Ta fram pyssellådan
Vi har en pyssellåda med lim, tejp, glitter, saxar, dekorationsfigurer med mera. Mest uppskattat just nu är att "stearina". Ta en serietidning och tänd ett ljus. Låt stearinet droppa på en figurer i tidningen. Om barnet är stort nog så är det väldigt spännande att få droppa själv. När stearinet torkat pillar man försiktigt loss kakan som nu har samma bild som figuren i tidningen. När reklambladen från leksakaffärerna kommer får barnen klippa ut figurer och sedan limmar och tejpar vi dem på papper.

8. Lek tillsammans
Barnen kräver sällan några avancerade saker. Bara att man till exempel är med och bygger en koja som man sedan fikar tillsammans i. De älskar i alla fall mina barn!

Foto: veryulissa/Shutterstock

LÄS ÄVEN: 10 aktiviteter vi brukade leka utomhus i barndomen