Blir du ofta åksjuk? Så slipper du det

Blir du ofta åksjuk? Så slipper du det

Det finns hjälp att få! Allt från receptbelagd medicin till armband med akupressur eller ingefära från hälsokosten. Vi ger dig de bästa tipsen mot åksjuka.
 
Brukar du eller någon annan i din familj bli åksjuk så vet du hur jobbigt det är. Då är det klen tröst att bara fem procent av alla vuxna har svåra besvär, och att de flesta barn slipper ifrån illamåendet när de blir äldre.
 
Ofta börjar besvären med att man blir trött och börjar gäspa. Sedan kommer illamåendet som ett brev på posten. En del mår så illa så att de kräks.Den uppkommer pga en signalkonflikt i hjärnan – ögonen ser t.ex. stillastående väggar i ett tåg medans örats balansorgan registrerar rörelse. Resultatet blir illamående.
 
Åksjuka, sjösjuka, rörelsesjuka – det finns flera namn på samma fenomen. Du kan drabbas om du t.ex. åker något av följande: bil, buss, båt, tåg (vanligare på snabbtåg som t.ex. X2000), flyg eller karusell. Rörelsesjuka drabbar oftast barn mellan 2 och 10 år. Barn under två år har ett inte helt utvecklat balanssinne därför drabbas de sällan av åksjuka. Cirka fem procent av den vuxna befolkningen har svåra besvär. Det är vanligare att kvinnor blir rörelsesjuka.
 
Det finns både receptfri och receptbelagd medicin på Apoteket. Vanligast är tabletter men det finns även i form av plåster och tuggummi. OBS! Som biverkning kan vissa av dessa medel göra att man blir lite dåsig och är då är man inte lämplig som t.ex. bilförare. Gäller det barn under 5 år så kan läkare ordinera medicin.
 
Det finns även ett åksjukearmband med en plastkula som trycker mot en akupressurpunkt på handledens insida.
I hälsokostaffären kan du hitta preparat med ingefära, den kryddan är känd för att vara bra mot illamående/åksjuka.
 
Tips för att undvika rörelsesjuka
  • Kör själv om det finns möjlighet till det.
  • Ät och drick lite och ofta under resan.
  • Se till att vara ordentligt utsövd, det är viktigt att hjärnan är pigg inför resan.
  • Läs inte, vare sig böcker eller kartor.
  • Sitt still och undvik att röra huvudet häftigt.
  • Sitt i mitten och långt fram.
  • Undvik att åka baklänges. (Enligt NTF gäller följande: "Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 5 års ålder."
  • Titta framåt, på vägen eller horisonten.
  • Se till att få frisk luft då och då.
  • Om du åker båt, sitt mitt i båten för där gungar det minst.
Tips från medlemmar
Man kan lägga lite saffran i naveln och sätta ett plåster för. Fråga mig inte hur det fungerar men det gör det :o). (OBS! Detta tips är troligen inte lämpligt för små barn.)
Jag brukar även köpa en plastcitron och smutta på den lite då och då och det håller min åksjuka borta. Det fungerar även bra att ha mycket färsk frukt och vichyvatten att dricka.
Marie
 
Har själv problem med åksjuka och jag finner att kolhydrater cirka en timme innan resans början hjälper mycket bra. Exempelvis en portion pasta. Den vetenskapliga kopplingen är jag inte kunnig på, antar dock att det har något att göra med att hjärnan får "bränsle". Ett annat tips är att visualisera ett stilla och iskallt hav som man sakta dyker ner i och simmar långsamt i.
Natalie
 
Bomull i öronen hjälper jättebra mot åksjuka, både för barn och vuxna. Hjälper på något sätt att återställa balansen i örat.
Björg
 
Förra sommaren så gav vi i princip upp då vår dåvarande 3-åring spydde så fort vi åkte längre än Ica. Vi hade testat allt! Men min mormor berättade för mig att när min mor var liten så gav man henne en kaviarmacka innan avfärd då hon led av fruktansvärd åksjuka hon med & då kräktes hon helt enkelt inte ... Skrattade åt det hela gjorde jag, men bestämde mig för att testa innan vår avresa till Kolmården & jag vet inte hur ... men ungen spydde inte en droppe! Har testat en gång till efter det & det funkade lika bra ...
Medlem
 
Text: Elisabeth Norén
 
Brukar du bli sjuk när du äntligen börjat komma igång med träningen? Läs det här i videon och se hur du undviker att bli sjuk på gymmet.