Test Annons:
Allt fler barn i Sverige får hål i tänderna

Allt fler barn i Sverige får hål i tänderna

De senaste åren har svenska barns munhälsa försämrats och allt fler barn får hål i tänderna. Det har gått så långt att tandläkare varnar för vart utvecklingen är på väg.

Om man studerar alla sjuåringars munhälsa i Sverige så visar det sig att att alla dessa barn i genomsnitt har en tand var som är angripen av karies. Det är dock ojämnt fördelat, och många barn har inga problem alls medan de barn som har karies har relativt stora problem.

– De barn som är friska är väldigt friska, men i den grupp som är mest sjuk, där har sjukdomen blivit allvarligare, de har mer hål, säger Gunilla Klingberg, professor i barntandvård på Tandvårdshögskolan i Malmö.


Allt fler barn får karies

År 2013 var 69,1 procent av alla åttaåringar fria från karies, men 2018 hade den siffran sjunkit till 65,6 procent – alltså en minskning med 3,5 procentenheter. 

 

Anledningarna är många

Enligt Gunilla Klingberg är orsakerna till problemet många. Hon tror dels att det finns samband i var barnen växer upp någonstans då barn i socioekonomiskt utsatta miljöer överlag har sämre munhälsa. Det kan även handla om vilka attityder som finns hemma och i samhället. Vilken kost vi ger våra barn påverkar självklart även det.

Det finns hur mycket godis som helst att få tag på 24 timmar om dygnet och det finns massor av läsk överallt, fortsätter Gunilla Klingberg.


Regelbunden tandborstning

Regelbunden tandborstning är det bästa du kan göra för att undvika karies.Tänderna ska borstas morgon och kväll, och det gäller både vuxna och barn.

Att dra ner på sötsaker och socker och gå till tandläkaren regelbundet är två andra saker som hjälper till att hålla karies borta!
 

Källa: SVT 

 

Annons