Allt fler brännskadade barn under senaste tidens värmebölja

Allt fler brännskadade barn under senaste tidens värmebölja

Göteborgs-Posten rapporterar om att man sommaren 2014 noterat en tydlig ökning av antalet barn som kommer in till barnakuten med brännskador och blåsor orsakade av solen. Även fallen av solsting har ökat under sommarens varma väder.
 
Barn har extra känslig hud och riktigt små barn bör inte vistas i solen alls då de nästan helt saknar skydd mot solens skadliga strålar. På Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus hade man år 2012 inga fall medan man nu tagit emot flera om dagen och antalet solskador har i Göteborg i år varit de högsta på åtta år.
 
Det är viktigt att vara försiktig med sol och värme för de minsta. Små barn som är mindre än ett halvår kan inte signalera om de är för varma. Om ett barn är slöare än vanligt och inte blir piggare av att dricka vatten bör man söka vård. Skugga och vätska är viktigt under riktigt heta sommardagar. Men UV-strålarna når även barnet i skuggan och därför kan det vara bra att vara inomhus mitt på dagen ett tag när solens strålar är som starkast, mellan 11-15. 
 
Det finns ingen anledning att vara allt för orolig och undvika att ta ut barnen i solen. Men de nu ökade solskadorna antyder att det är bra att föräldrar blir mer medvetna om solens effekter på små barn.
 

Så skyddar du barnen mot sol- och brännskador

Kläder är bättre än solkräm. Solskyddskläder skyddar givetvis bäst.
Skydda ansikte och nacke med solhatt eller keps
Drick mycket
Var inte ute hela dagen och vistas mycket i skuggan
Barn under ett år ska helst inte använda solkräm, skugga och skyddande kläder gäller så långt det går
Smörj barn över ett år flera gånger per dag med hög solskyddsfaktor