Amning – råd och intervjuer

Amning – råd och intervjuer

För att äta måste man vara vaken. Ett trevligt samtal och stimulans i handflatan eller under foten håller bebisen alert under amningen. Bebisens mat och matvanor skapar ofta diskussioner där åsikterna går isär. Försök att finna er egen väg och ta de goda råden just som råd.

De första veckorna vill de flesta barn ligga ofta och länge vid bröstet. En del barn fortsätter så medan andra vill suga mer sällan eller bara korta stunder. Sugandet på bröstet ger både närhet, tröst och mat. Så det är naturligt för bebisar att vilja suga ofta. Om sugbehovet inte blir fullt tillfredsställt kan napp vara ett komplement.
 
Äter bebisen med flaska mår den ändå gott av att vara nära under matningen, gärna hud mot hud. Lyckohormonet oxytocin som frigörs vid massage och lugna bad frigörs också vid amning. Kvinnan känner sig ofta lugn och dåsig när hon ammar och barnet somnar lätt.
 
Bröst och bröstvårtor
De första dagarna brukar det ofta göra ont i bröst och bröstvårtor. Mjölken rinner till och det spänner. Efter några veckor fungerar amningen för många och då har brösten också vant sig vid den nya behandlingen.
 
Gör bröstet eller bröstvårtan ont när barnet suger kan det bero på tekniken. Titta på bröstvårtan direkt när barnet släpper taget. Den blir alltid hopklämd men om barnet har ett för litet tag kan det ge sår mitt fram. Ligger barnet för långt åt ena hållet så vinklas bröstvårtan ditåt och du kan få sår på motsatta sidan. Får du stora besvär finns ett slags skydd att sätta på för att minska påfrestningen. Fråga din BVC om råd.
 
Håll brösten varma och undvik drag så minskar risken för mjölkstockning (att mjölkgångarna blir igentäppta). Lätt massage kan också lindra när brösten känns ömma och hårda. Om du ammar på vintern kan ett bh-inlägg av ull, eller en bh med fleece, värma skönt.
 
Prova ut dina amnings-bh:ar ordentligt – be om hjälp i affären att hitta rätt modell. Brösten ändrar form och storlek när mjölken rinner så det är svårt att köpa före förlossningen.
När barnet suger och mjölken strömmar till drar livmodern ihop sig. Det kan kännas som rejäl mensvärk och kan lindras på samma sätt.
 
Mjölk för alla behov
De första dagarnas bröstmjölk innehåller extra höga halter av antikroppar, vita blodkroppar, proteiner och vitaminer. Näringsvärdet i mjölken är konstant under flera år, men fetthalten varierar. Den fetaste mjölken kommer sist vid varje amningstillfälle och senare på dagen. Mjölken är all vätska barnet behöver, inte ens den varmaste sommardag behövs extra vatten.
 
Om barnet får välja hur länge och ofta det äter så får det all näring det behöver. Då producerar mamman oftast så mycket mjölk som behövs. Redan efter en timma är bröstet halvfullt igen, efter två är det nästan fullt.
 
Brösten ökar mjölkproduktionen efter bebisens behov, men det kan släpa några dagar. Bebisen ”beställer” genom att vilja suga oftare i så kallade ökningsperioder. Så länge bebisen kissar flera blöjor om dygnet får den tillräckligt med mat. Viktkontrollerna på BVC ger ytterligare kvitto på tillväxten.
 
Underlätta amningen – råd steg för steg:
 
Steg 1: Sitt eller ligg bekvämt. Placera barnet vid bröstet och inte tvärtom. Fördelen med att sitta är att bröstet då faller ner mot barnet. Fördelen med att ligga är att bröstet inte ”hänger” i barnets mun. Det är viktigt att barnet ligger ”rätt” och har bra tag om bröstet för att amningen ska fungera.
 
Steg 2: Håll barnet tätt intill dig, med hela kroppen vänd mot dig. Ett nyfött barn vilar ofta skönt ”ovanpå” din mage. Stöd barnets skuldror, axlar och huvud med din arm, men låt barnet röra huvudet fritt. En stor mjuk kudde blir ett bra stöd för den armen om du sitter upp.
 
Steg 3: Placera barnet så att munnen hamnar framför bröstet, med bröstvårtan mitt för barnets näsa. När barnet gapar för du det till bröstet så att det kan ta vårtan.
 
Steg 4: Med hakan tätt mot bröstet och bröstvårtan långt inne i munnen tar bebisen några snabba, korta sugtag. Väntar en stund medan mjölken rinner till, suger sedan rytmiskt i långa tag, tar pauser och somnar kanske till slut.
 
Steg 5: Det är inte viktigt att amma från båda brösten vid samma tillfälle. Bebisen kan äta från det ena bröstet tills det släpper taget eller somnar. Erbjuda det andra bröstet och se om bebisen vill äta mer. Om inte så börja med det bröstet nästa gång.
 
Så här upplever vi det – två röster om att amma:
 
Namn: Victoria Kjell
Ålder: 29 år
Yrke: Mammaledig från jobbet som produktchef på Coca Cola AB.
Bor: Långbro Park.
 
Första barnet: Julia, 9 veckor gammal.
 
Hur snart började amningen?
– Julia började snutta efter två timmar. Hade hört skräckhistorier om hur svårt och komplicerat det kan vara. Det är klart det gjorde ont, blev öm och fick sårskorpor. Men det hela har gått rätt smärtfritt.
 
Hur ofta ammar du?
– Varierar. När hon har somnat kan hon sova flera timmar i sträck. När hon är vaken vill hon gärna ha mat varje halvtimma.
 
Hur märks Julias hunger?
– Hon flåsar, nästan som en varm hund och så skriker hon så att det låter som om hon säger ”jag är så hungrig”.
 
Amningskänslor?
– En period var hon gnällig och orolig och vi var rädda att hon inte fick i sig tillräckligt. Därför gav vi henne ersättning med hjälp av en medicinkopp. Då kändes det jobbigt att inte vara tillräcklig och klara av att föda sitt barn. Nu när det fungerar är det fantastiskt. Tänk att jag kan föda en liten människa så att hon blir mätt och glad!
 
Namn: Anneli Tunved
Ålder: 32 år
Yrke: Studerande
Bor: Älvsjö
Tredje barnet: Kalle 4 veckor. Har även tvillingarna Johannes och Erik 1 år och 7 mån.
 
Hur snart började amningen?
– Han sökte bröstet direkt och började suga. Kändes mycket bättre än förra gången. Den här gången var det ju bara ett barn.
 
Hur ofta ammar du?
– I snitt var tredje timma. Med tvillingarna var det annorlunda. De åt samtidigt och när den ena var hungrig fick den andra äta. Ungefär varannan timme hade jag båda vid bröstet. Då var jag fruktansvärt trött och inne i amningen. Nu så här efteråt inser jag hur jobbigt det var. Slutade amma efter fem månader när pojkarna ledsnade. Vill amma Kalle i minst ett halvår.
 
Hur märks Kalles hunger?
– Han vaknar och är arg och om han är hungrig vill han inte ta nappen. Och så känner jag det i brösten.
 
Amningskänslor?
– Jag ser det mer som en sak man gör. Det är skönt när timmarna har gått och han äter ur bröstet. Har inte tid att bli tårögd och tycka att amning är så fantastiskt. När jag ammade tvillingarna kände jag mig som en kossa, nu är jag mer en matstation.
 
Hjälp när det behövs
Problem går att lösa. Det inte är fel på vare sig dig eller barnet om amningen krånglar. De flesta mammor hittar sätt som fungerar och känns bra, även om vägen dit kan kännas lång. Det som fungerar för en mamma fungerar inte alls för en annan.
 
Missar ni den första tidens amning, till exempel efter ett kejsarsnitt, finns ingen anledning att inte pröva senare. Ni kan också delamma, eller amma en kort tid.
 
Ta del av andras erfarenheter och tala med BVC. Du kan också ta kontakt med närmaste amningsmottagning, BB eller Amningshjälpen. Vill du veta mer om amning läs ”Amningsboken” av Kristin Svensson och Malin Nordgren.
 
En del kvinnor vill inte amma. Ibland går det inte. Ibland är det svårt, även om det går. Vill ni kombinera amning och tillägg så kan mugg eller sked vara bra. Sugtekniken är helt olika för bröst och nappflaska och en del barn blir förvirrade av att växla mellan två sugtekniker.
 
Om ni inte ammar så ta vara på fördelarna med flaskan, koppen eller skeden. Pappa kan vara med på samma villkor och brösten behöver inte alltid finnas till hands. Bröstmjölksersättning innehåller alla näringsämnen som behövs. Vissa spårämnen och antikroppar saknas dock.
 
Text: Föräldraguiden – Allt för Föräldrars tidning
 
Orginal: 2012-03-11
Uppdaterad: 2015-07-17
 
 
Relaterade artiklar
Amningsguide