Annons:
Amning efter halvåret

Amning efter halvåret

Alla barn vill dia olika länge och alla mammor vill amma olika länge. När och hur man slutar bestämmer varje mamma och barn helt själv.
 
En del mammor längtar efter att sluta amma när barnet börjar äta vanlig mat. Andra ser fram emot att fortsätta långt efter barnets första smakportioner. Men i praktiken blir det ofta så att amningen åker ut när maten kommer in. Både mamman och omgivningen tar ofta för givet att barnet ska sluta dia före ettårsdagen.
 
– Redan innan barnet är halvåret börjar ofta mattjatet. I form av välmenande frågor från omgivningen, tips från media och direkt-adresserad reklam för barnmat, säger Monica Kolm-Sandström som är ordförande i Amningshjälpen.
 
Närhet och lugn
Fast egentligen finns det ingen anledning att snabbt sluta med amningen bara för att barnet äter mer och mer mat. Istället kan man njuta av amningen på ett nytt sätt.
– Man behöver inte oroa sig för om barnet får i sig tillräckligt, och känslan av det totala beroendet är ofta borta. Kvar finns samspelet, närheten och lugnet, säger Monica.
 
För barnet handlar det nu mindre om mat och överlevnad, istället är det samhörigheten och tryggheten som är det centrala. Ofta ammar man det större barnet färre gånger om dygnet och inte lika intensivt. Att amma bara för att det känns mysigt och trevligt för båda ger helt enkelt möjlighet att välja hur man vill göra. En mamma som jobbar på dagarna kanske inte vill amma på natten. En annan kanske bara vill amma hemma, eller bara på morgonen.
 
Jobb, förskola och trygga vuxna
Även barn som ammas länge är trygga med pappa och andra närstående vuxna. Barnet vet mycket väl att det bara är mamma som kan amma, är inte mamma där klarar hon eller han sig alldeles utmärkt utan bröstet. Det går alltså bra att fortsätta amma även när barnet är hemma med pappa eller börjat på förskola.
 
Mammor som yrkesarbetar har rätt att amma sitt barn på arbetstid. Vill man amma sitt barn under arbetsdagen är det bra att prata om det med sin arbetsgivare. Tillsammans kan man komma överens om var och när det passar bäst.
 
Dags att sluta
En hel del talar för att en långsam nedtrappning av amningen är bäst. Låt det gärna ta några månader, oavsett om det är barnets eller mammans önskemål som styr. Enklast blir det om man väljer en lugn period. Att sluta samtidigt som man flyttar eller barnet börjar på förskolan kan bli onödigt kämpigt.
 
När man väl bestämt sig fungerar det ofta bra att börja korta ner amningsstunderna och bara låta barnet dia vid speciella tillfällen. Amningen kan till exempel få bli en del av godnattstunden eller eftermiddagsvilan. Prova också att distrahera barnet i god tid innan det brukar vilja ha bröstet. Ett mellanmål hindrar att barnet vill amma för att det är hungrigt.
 
Källor: ”Sugen på mer” av Amningshjälpen, ”Boken om amning” av Elisabeth Helsing.
Text: Malin Juell-Skielse. Källa: Liberojournalen 02/2006
Annons