Bebis

Amningsångest: D-MER – när amningen ger ångestkänslor

Amningsångest: D-MER – när amningen ger ångestkänslor

För många ammande innebär amningen en mysig stund, som ger ett lugn och välbehag i kroppen tack vare hormonet oxytocin. Men så finns det de som får så svår ångest av att amma sitt barn att de får självmordstankar, de som drabbas av D-MER.

D-MERVad är D-MER?

D-MER, eller amningsångest som det också kallas, är en förkortning av Dysphoric Milk Ejection Reflex. Precis som det låter så ger det en känsla av ångest/dysfori i samband med att utdrivningsreflexen drar igång och bröstet släpper ifrån sig mjölk.

Känslorna av ångest och obehag kan vara väldigt starka, men samtidigt svåra att definiera. De kan vara i allt från några sekunder upp till ett par minuter och kommer alltid i samband med utdrivningsreflexen – även om det kan påverka hela ens vardag.

Läs mer: Amma på signal – lär dig tyda din bebis hungersignaler

Vad beror amningsångest på?

D-MER är ett tillstånd som många inom vården inte känner till och det finns inte mycket forskning på ämnet heller. Man vet helt enkelt inte exakt vad det beror på att vissa drabbas av amningsångest och om det finns några riskfaktorer. Det finns teorier om att det kan vara en plötslig sänkning av signalsubstansen dopamin som ger den här typen av dysforiska känslor.

Det finns också teorier om att det har med oxytocinpåslaget att göra. Oxytocin är vanligtvis kroppens “må-bra-hormon” som främjar anknytning mellan förälder och bebis och i amningsstunden gör det att den ammande upplever känslor av lugn och välbehag. Men oxytocin kan i enstaka fall slå fel och ge känslor av obehag och oro istället för välbehag och lugn.

Det kan alltså vara en sådan snedtändning på kroppens eget oxytocin som gör att vissa upplever ångest och dysfori i samband med amningen. Då kan det bli som en inlärd reaktion, att varje gång utdrivningsreflexen kickar igång sköljer känslor av obehag och ångest över en.

Läs mer: White spots amning – så blir du av med dem

Vart vänder man sig om man upplever D-MER ångest vid amningen?

Det är viktigt att prata om det och då kan det vara bra att såklart börja hemma med sin partner, men även med sin barnmorska eller kanske sjuksköterskan på BVC. Man kan också ta kontakt med en amningsmottagning. Det finns inget botemedel mot D-MER, men att få sätta ord på sina känslor och prata om det kan hjälpa mycket, samt att få höra att man inte är ensam och att det inte har något med känslorna till ens barn att göra.

Vad är skillnaden mellan amningsångest och amingsaversion?

Man brukar skilja på amningsångest och amningsaversion som två olika saker. Amningsångest är som förklarat ovan förknippat med en stark känsla av ångest som startar när utdrivningsreflexen drar igång och sedan avtar efter en stund. Amningsaversion däremot kan vara starka känslor av irritation och att vilja fly, en vilja att sluta amma eller kanske till och med nypa sin bebis för att få den att sluta. Det kan komma plötsligt och försvinner inte förrän bebisen släppt bröstet. Vad det beror på vet man inte, men det kan ha att göra med PMS, att man kanske ammar ett större barn som är förbi bebisstadiet eller att man är gravid och har ömma bröst och bröstvårtor som triggar aversioner när det äldre barnet ammar.

Läs mer: Amma en nyfödd – ultimata guiden till amningens första vecka

Powered by Labrador CMS