Annons:

"Ett moment 22 inom förlossningsvården"

Det råder kaos på landets förlossningar. Hög belastning och överarbetande barnmorskor leder till platsbrist och att de inte har möjlighet att ge den bra vård som varje kvinna som föder barn ska få. 

Ansvarig minister Annika Strandhäll säger till Tv4-nyhterna att situationen är ohållbar: "Det är en enormt tuff arbetssituation för de som arbetar inom förlossningsvården idag." Hon har själv med en barnmorska under ett pass på Huddinge sjukhus, och såg med egna ögon hur extrem situationen är. I maj i år beslutade regeringen att lägga 300 miljoner kronor på förlossningsvården - bara i år. Trots detta har barnmorskornas situation inte förändrats sedan lång tid tillbaka, och de hinner knappt ta hand om alla patienter, för att inte tala om att själva hinna äta eller gå på toaletten. 

"Det handlar om att vi har ett moment 22 i någon mån", säger Annika Strandhäll. "Många barnmorskor väljer att arbeta med annat, då de inte vill ha en sådan arbetssituation. Det här gör ju i sig då att man inte klarar av att hålla uppe tillräckligt många förlossningsplatser på de håll där det är som mest belastat. Vi vänder inte detta över en natt men vi ska se till att de resurser finns, och att de utbildningsplatser finns, så att vi kan vända detta så fort som möjligt.

Läs Emma "Förlossningspodden"s blogginlägg här och de hennes instagrampost här

Emma blev uppringt i Nyhetsmorgon den 19/7 när de pratade om situationen inom förlossningsvården. Här kan du se inslaget!

 


Källa: TV4

Annons