Kan barnet bli blöjfri på 3 dagar? Här är svaret

Kan barnet bli blöjfri på 3 dagar? Här är svaret

Tidigare publicerade vi artikeln 5 myter om potträning som fick stort intresse bland er läsare. Därför har vi bett Sofia Bergenstjerna, författare till boken ”Potträning på 3 dagar” (varifrån texten om myterna är hämtade), att berätta lite mer om metoden i boken.

Sofia, är det verkligen möjligt för barnet att bli blöjfri på 3 dagar?
– Absolut, vi är själva exempel på att det går och många av våra kunder också. Sen blir självklart inte alla barn torra på tre dagar, men det vi vill förmedla är att det GÅR att potträna på mycket kort tid. Det är oftast motsatsen man hör talas om idag. För en del barn tar det lite längre tid än tre dagar men närmare 90% är pottränade inom 1-2 veckor med vår metod. Jämför det med månader eller år som inte är ovanligt idag. Mycket handlar om hur man går tillväga.

3 dagar låter lite stressigt för barnet, är det så?
– Det här handlar över huvud taget inte om att barnet ska ”klara av” potträningen på tre dagar, eller att detta är stressande för barnet, då hade metoden aldrig fungerat. Istället handlar det om att ge potträningen dedikerad tid och plats i sitt liv och verkligen ge barnet en chans att kunna ta till sig den nya kunskapen. Det är så lätt att potträningen blir något som passas in lite då och då när det finns tid, och det gör det väldigt svårt för barnet att lära sig på det sättet. Den här metoden är alltså upplagd med barnets bästa i åtanke och på ett sätt som gör det så enkelt som möjligt för barnet att greppa den nya kunskapen.

Vad går metoden ut på?
– Metoden går ut på att barnet lär sig att lyssna på sin kropp och agera på dess behov. Därmed kan barnet börja utveckla självständighet kring sina toalettbehov, istället för att du som förälder måste påminna hela tiden. Metoden hjälper barnet att först utveckla kroppsmedvetenhet, därefter lär sig barnet att kontrollera kroppen så kisset kommer på rätt ställe och alla bitar faller på plats.

Passar det här för alla barn?
– Metoden är inte en färdig mall där barnet ska passas in, utan ett ramverk som kan anpassas helt efter barnets förutsättningar och den egna föräldrastilen. Detta är den stora fördelen och gör att metoden går att applicera på de flesta familjer och på barn i olika åldrar, från 18 månader och uppåt.

Är det rätt att man som förälder tar initiativet till pottan?
– Ja, eftersom blöjorna till viss del förhindrar den naturliga utvecklingen hos barnet. Den naturliga utvecklingen är ju att barnet vill bli av med blöjan, eftersom den är blöt, kladdig och jobbig att ha på sig. Men blöjorna är så pass bra att den här utvecklingen inte sker naturligt. Barn blir därmed kvar i blöjstadiet väldigt länge idag, och har ingen egen drivkraft att ta sig därifrån. Många föräldrar väntar på att barnet själv ska ta initiativet till pottan, men får ibland vänta i flera år och måste sen ta tag i saken själva ändå. Potträning är därför mer nödvändigt nu än någonsin.

Och det är viktigt att komma ihåg att potträning inte handlar om att man tvingar barnet till något, detta är ett förlegat synsätt. Att potträna handlar om att man lär ut något; barnet lär sig ett nytt beteende för var kiss och bajs hör hemma. Detta kan göras på ett mycket pedagogiskt sätt med stor omtanke om barnet, helt utan stress, tvång och konflikter. Hela processen kan göras till en positiv upplevelse för alla, som dessutom stärker barnets självförtroende och tillit till sin egen förmåga.

LÄS ÄVEN: 5 myter om potträning 

Hur kom det sig att ni skrev den här boken?
– Vi påbörjade potträningen av vår dotter som så många andra - genom att sätta henne på pottan vid bestämda tider på dagen. Ibland fick vi en träff men i övrigt gick det inte framåt alls. Hon förstod inte varför vi satte henne där och ville bara därifrån. En tid senare hörde vi talas om ett pedagogiskt tillvägagångssätt från italienska vänner och prövade det på vår dotter. Efter bara två dagar hade hon greppat alltihop och kunde själv gå till pottan och kissa. Blöjorna var borta – även på natten! Sedan dess har alla frågat hur vi gjorde och idén till boken kom till. Vi har verkligen djupdykt i ämnet och gjort många viktiga insikter som vi delar med oss av i vår bok.

Har ni någon expert som säkerställer att informationen i boken är korrekt?
– Metoden i sin grundform är inte ny, den har funnits sen 70-talet och är väl beprövad. Boken har dessutom lästs och kommenterats av flera urologer och barnpsykologer, som också rekommenderar boken i sitt arbete. Därtill har tusentals nöjda föräldrar och barn köpt vår bok och använt metoden.

Vad får läsaren i boken?
– Boken är ett helhetskoncept och ger föräldrar precis det som saknas idag: kunskap och en genomförandeplan. Man följer anvisningarna steg-för-steg från förberedelser fram till torrt barn, inklusive hur du hanterar potträning på förskolan samt hur barnet blir torrt på natten. Ett stort kapitel med fokus på problemlösning är också mycket uppskattat. Vi lämnar dessutom en garanti på vår hemsida – är du inte helt nöjd med boken/metoden så får du pengarna tillbaka direkt!


Är du intresserad av att läsa boken och testa metoden? Då kan du köpa boken:

Potträning på tre dagar artikel om boken intervju författare

som e-bok på Blöjfri.se, 250 kr HÄR (pengarna-tillbaka-garanti)
som tryckt bok hos Bokus, 250 kr HÄR

 

 

 

 

 

 

 

 

Minns du barnleksakerna du hade när du var liten? De är faktiskt värda mycket pengar idag. Se alla i videon nedan.