Är rött kött farligt för gravida? Här är Livsmedelsverkets senaste råd

Är rött kött farligt för gravida? Här är Livsmedelsverkets senaste råd

När man är gravid finns det flera riktlinjer om vad man kan äta samt vad man ska undvika att stoppa i sig. Ett av Livsmedelsverkets råd som funnits länge är att genomsteka kött från lamm, vilt och gris - detta för att skyddas mot att smittas av toxoplasma, som är en parasit. Men nu kommer Livsmedselsverket med nya råd.

Förutom att lamm, gris och vilt ska vara genomstekt så uppmanar Livsmedelverket nu gravida kvinnor, och personer med nedsatt immunförsvar, att även genomsteka nötkött. 

Däremot finns det fortfarande en möjlighet för den som vill ha en lättstekt blodigare köttbit. Knepet är att frysa in den innan tilllagningen.

- Frys in köttet i minst tre dygn före tillagning. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter. Risken att smittas genom nötkött är lägre jämfört med kött från andra djur, men den som äter lättstekt blodigare nötkött kan ändå utsättas för parasiten, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Toxoplasma kan skada barnet

Blir en kvinna smittad av toxoplasma under graviditeten kan det skada det ofödda barnet. Dessutom kan det orsaka sjukdom hos personer som har nedsatt immunförsvar.

En av de vanligaste spridningsvägarna för toxoplasma anses vara lammkött. Parasiten kan även smittas via kontatkt med katters avföring, dåligt sköljda grönsaker och trädgårdsarbete med jord.

Så tillagar du rött kött om du är gravid

När maten hettas upp till minst 60-65 grader, eller ligger fryst i -18 grader i minst tre dygn, dör parasiterna.

Ska du äta lamm, gris, nöt eller vilt så ska du hetta upp det till minst 60-65 grader, tills det är rosa och inte har inslag av blod. Vill du äta en lite blodigare köttbit ska den ligga i frysen i minst tre dagar före tillagning.

Även torkat, gravat eller kallrökt kött som ska ätas kallt ska ligga i frysen i minst tre dygn. Detta kan tillexpempel vara lufttorkad skinka, salami eller rökt medvurst.

För att undkomma jordrester är det viktigt att du sköljer av frukt, grönsaker och bär innan du äter. Dessutom är det viktigt att allttid tvätta händerna innan och när du lagar mat, samt diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror. 

Källa: Livsmedelsverket 

Har du lovat dig själv att bli mer hälsosam inför 2018? I videon nedan ser du fem enkla saker att byta ut i din kost om du älskar bland annat chips, godis och nutellamackor!