Annons:
Det gör organisationen Majblomman i samhället

Det gör organisationen Majblomman i samhället

Nu har årets Majblommor börjat säljas av barn och unga runt om i Sverige till förmån för barn som lever i familjer med en knapp ekonomi. 

Majblomman har funnits sedan 1907 och är Sveriges största barnhjälpsorganisation. Organisationens mål är att förbättra barns villkor och att alla barn, oavsett ekonomisk situation, ska få möjlighet att dela gemenskap med sina kamrater i skolan och på fritiden. Majblomman arbetar året om men det är främst under våren som de syns ute på gator och torg genom att barn säljer majblommor. Det är även så organisationen finansieras och möjliggör att ge bidrag till barn och informera och barns villkor och stödja forskningsprojekt för att förbättra barns livsvillkor. De barn som säljer Majblommor får 80 % av sina intjänade pengar och 20 % går till organisationen.

Anledningen till att Majblomman behövs är för att det finns barn i Sverige som lever i familjen där ekonomin är knapp vilket gör att barnen inte har råd att delta i vissa aktiviteter både på och utanför skolan. Majblomman möjliggör att dessa familjer kan få bidrag så att barnen kan vara med på samma saker som de andra och på så vis inte hamna utanför gemenskapen som dessa aktiviteter skapar.

Majblommans utseende skiljer sig åt från år till år, främst genom olika färgsättningar. Färgen bestäms genom fyra steg. I det första steget får barn färglägga sitt förslag till nästa års majblomma genom appen MajApp, Instagram och i olika barntidningar. Efter insamlingen av alla olika förslag, vilket brukar vara runt 5000 stycken, sorteras alla i färgordning och sedan väljs 25 varianter ut. Några skolklasser får rösta fram tio finalister av dessa 25 som presenteras på Majblommans webbplats. Den blomma med flest röster blir årets Majblomma! 2016 var färgerna turkos och lila. Nedan ser du hur den ser ut och även några andra Majblommor från utvalda årtal. 

Majblomman 2016 färger organisation barn

2015 års Majblomma.

Majblomman 2015 färger organisation barn

2014 års Majblomma.

Majblomman 2015 färger organisation barn

2013 års Majblomma. 

Majblomman 2013 färger organisation barn

2010 års Majblomma.

Majblomman 2010 färger organisation barn

2003 års Majblomma. 

Majblomman 2003 färger organisation barn


(Källa: Majblomman.se)

Annons