Att fira jul före och efter barn – så stor är skillnaden

Att fira jul före och efter barn – så stor är skillnaden

Man brukar ju säga att julen är barnens högtid, och visst blir det tydligt när man får barn? Men vi firade ju faktiskt jul innan barnen också. Känner du igen någon punkt i denna lista?

Julen före och efter du fått barn

 

1. Klä julgranen

Innan barn: Julgranen kläddes för att göra sig perfekt på bild, med färgkordinerade kulor i glas. Du la tid på att få glittret att hänga helt perfekt. Allt för att granen skulle få så många likes på Intagram som möjligt.

Efter barn: Julgranen kläs främst av barnen och med deras egengjorda dekorationer som de gjort i skolan och förskolan, och dina vanliga kulor får knappt plats. Dessutom dekoreras bara den övre delen av granen, medan den andra delen är så gott som tom för att barnens små händer inte ska kunna dra ner alltihop.

2. Julklappsshopping

Innan barn: Du och din partner väljer noggrannt ut en dag för julklappsshopping. Ni åker till en galleria i närheten, strosar runt i alla butiker i lugn och ro för att hitta de bästa klapparna. När ni jobbat igenom hälften av butikerna tar ni en mysig fika för att pausa, och fortsätter sedan shoppingen.

Efter barn: Lugn och ro är knappast det som beskriver julklappsshoppingen med barn. Shoppingen sker under en timme när barnen är iväg på aktiviteter under lördagen, eller online på kvällen när barnen har lagt sig. Att ta med barnen och trängas tillsammans med alla julklappsshoppare på stan är knappast något som lockar.

Läs mer: Julpyssel för hela familjen – 5 roliga varianter

3. Julbaket

Innan barn: Du googlar länge för att hitta de godaste och mest originella recepten på julgodis, och bakar sedan i godan ro, med tända ljus och mysig julmusik i bakgrunden.

Efter barn: Du och barnen bakar gärna, men det blir förmodligen något enkelt och barnvänligt. Pepparkakor och lussebullar är väl ungefär så avancerat som det blir. Men vad hände med degen? Hälften verkar ha försvunnit spårlöst... 

4. Familjefotografering

Innan barn: Du och din partner tar på er fina kläder, kanske sätter ni på er tomteluvor eller kanske en "ugly christmas-sweater", och så fotar ni er själva med ett sött filter i mobilen. Perfekt julkort till vänner och familj!

Efter barn: Målet är att lyckas ta ett foto där alla i familjen kollar in i kameran, med tindrande ögon och söta julkläder. Det brukar dock inte bli så i verkligheten... 

Läs mer: Hemmagjorda julklappar – bra tips på klappar du kan göra själv

5. Slå in klappar

Innan barn: Julklappsinslagningen är årets pysselhögtid för dig! Fram med glöggen, massa olika julklappspapper, snören och lack, givetvis med julmusik i bakgrunden!

Efter barn: Hur ska du lyckas slå in klapparna utan att barnen ser? Det finns ju i stort sett bara tid på kvällen när barnen lagt sig, men du vill ju inte riskera att barnet kommer upptassande när de hör prasslet av inslagningspapper. Finns det något snabbt sätt att slå in klapparna på, tro? 

6. Julaftonsmorgon

Innan barn: Du sover ut, eller du sover i alla fall ganska länge. Kanske lite morgonmys med din kärlek innan ni äter frukost i lugn och ro.

Efter barn: Du vaknar av att barnen kommer inspringande och har öppnat klapparna som du för några timmar gömde i deras julstrumpor. Du kollar på klockan: ”04:50?!”. Och varför la du just klappen med en flöjt i strumpan? Zzzz.

Läs mer: Adventspyssla med barnen - 5 enkla idéer

Artikelbild: twenty20photos/Envato Elements