Att tänka på innan och under flytten

Att tänka på innan och under flytten

Innan flyttlasset går till den nya bostaden är det en del saker du bör tänka på, utöver hur antalet kartonger.

Här är några tips från oss på Allt för föräldrar:

Adressändring
Adressändra i god tid. Det går att göra både via adressändring och via skatteverket.

Elavtal
För att få el till din bostad behöver du två avtal, ett elavtal med det företag du köper elen av och ett elnätsavtal med det företag som äger elnätet där du bor. Kolla upp vilket elavtal du vill välja, eller om du vill ha kvar ditt nuvarande/gamla. Glöm inte heller elnätavtalet! Beroende på leverantör varierar bestämmelserna; kontakta din kundservice för mer information.

Hemförsäkring
Första bostaden? Då bör du teckna en hemförsäkring. Ny bostad? Då kan det vara bra om du ser över villkoren och om det behövs göras några förändring. Dock bör du meddela ditt försäkringsbolag att du flyttat och din nya adress.

Radio- och TV-licens
Licensen gäller per hushåll och inte per person. Är det så att du flyttar ihop med din pojk- eller flickvän behöver ni därför bara en. Samma sak gäller för vänner som bor tillsammans i exempelvis kollektiv. Om du har adressändrat till Skatteverket ändras din nya adress automatiskt (gäller endast om du är folkbokförd i Sverige) hos Radio och TV-tjänst.

Hur ska du flytta?
Vill du flytta själv, med hjälp av vänner och/eller familj eller vill du ta hjälp av en flyttfirma? Bra att tänka på inför detta val är hur många som finns i hushållet och om plånboken tillåter hjälp av en flyttfirma. Tänk med plånboken kan vara ett bra tips! Kom ihåg att boka bil, om du inte har en själv, inför flytten om flyttar du själv.

Väljer du att flytta med en firma bör du vara ute i god tid och jämför gärna priserna först då de kan variera.

Barnvakt?
Har du små barn kanske de inte tycker det är superkul att vara med under allt bärande. Det kan vara en bra idé att skaffa en barnvakt. Kanske ett syskon, mormor/morfar eller farmor/farfar eller en kompis.

Packa smart
Genom att skriva listor på allt du behöver göra, rum för rum, förenklar du förberedelserna och själva flytten. Du kan också se flytten som en chans till att rensa ut bland dina saker; sortera, släng eller skänk bort saker du inte behöver. Packa inte lådorna fulla med tunga saker som böcker. Packa också i god tid, men se till att ha de mest nödvändiga sakerna tillgängliga fram till flytten, förslagsvis tandborste, klädombyte, barnens nallar eller leksaker, mediciner och laddare.

Flyttstädning
När du lämnar din gamla bostad måste du städa ur, annars riskerar du att betala en avgift till ägaren/värden. Tänk på att flyttstädningen innebär mer än bara torka golv och putsa fönster. Det är en omfattande städning av bostaden som gäller; exempelvis tömma golvbrunnar, torka golvlister och trösklar, frosta av kyl och frys. Kolla upp i förväg vad som gäller exakt för din bostad.