Avkalkning av kaffebyggare – steg för steg-guide

Avkalkning av kaffebyggare – steg för steg-guide

Jahapp, då var det dags för avkalkning av kaffebryggare. Och självklart har Allt för föräldrar tagit fram allt du behöver veta för ditt lilla hemmaprojekt.

Bor du på en plats i Sverige med så kallat “hårt” vatten? Då betyder det att det vatten du har i din kran är kalkrikt. Du märker det på vita avlagringar som bildas i din dusch, i din diskmaskin – och titt som tätt även i din kaffebryggare. Avkalkning av en kaffebryggare är inte svårt, och det finns många husmorsknep.

Varför ska jag avkalka min kaffebrygare?

Det finns många anledningar till varför en avkalkning av din kaffebryggare är aktuellt. Här är ett litet urval:

Kalken påverkar smaken negativt

Kalkavlagringarna i din kaffebryggare påverkar faktiskt kaffesmaken negativt. Faktum är att kalkrikt vatten överlag smakar annorlunda än ett “mjukare” vatten.

Kan sabotera din kaffebryggare

Det kan också göra att din bryggare fungerar sämre, och det kan också göra att den faktiskt går sönder. Om inte annat drar den mer energi för att den får arbeta mer när kaffebryggaren är förkalkad.

Stora bitar kan lossna

Avlagringarna skapar vita märken och kan också börja skapa större vita klumpar som lossnar. Det kan börja se riktigt trist ut – så om du inte gör det för din egen smaks skull så kan du göra det för dina gästers skull!

Kalken kan vara en hälsorisk

Kalkavlagringarna kan också vara en riktig samlingsplats för bakterier – därför kan det vara något av en hälsofara för dig att dricka kaffe ur en kaffebryggare som behöver en rejäl avkalkning.

Tips! Till din diskmaskin finns avkalkningstabletter att köpa i din matbutik. Gör det då och då så du slipper tråkiga överraskningar där maskinen kloggat igen av kalk.

Avkalkning av kaffebryggare med ättika

Om din kaffebryggare inte innehåller aluminium är ättika ett bra husmorsknep som fungerar riktigt effektivt. Ättika har du kanske hemma i skafferiet och både ättikssprit (12%) och svagare ättika biter på kalkavlagringarna.

Du behöver:

  • Ca 1 dl ättiksprit (12%) eller 2 dl svagare ättika
  • 6 dl kallt vatten

Gör så här:

1. Blanda din ättikssprit med vattnet.

2. Kör igång kaffebryggaren och slå i hälften av din blandning.

3. Låt ättikablandningen köras igenom som om du bryggde kaffe.

4. Gör sedan likadant med återstående delen av din ättikablandning.

5. Häll ut blandningen och “brygg” sedan några gånger med vanligt vatten för att få bort ättikasmaken.

Klar! 

Läs också: Så gör du eget sköljmedel med ättika 

Avkalka din kaffebryggare med citronsyra

En del föredrar att göra en avkalkning av kaffebryggaren med citronsyra istället för med ättika. Framförallt menar man att det inte ger samma smakeffekt som ättikan, även om smaken ska försvinna även från ättikan. Dessutom är det mer skonsamt mot aluminiumet.

Du behöver:

  • 1 citron – pressad till 2-3 teskedar citronsaft
  • 6 dl vatten

Gör så här:
1. Blanda 2-3 teskedar av din pressade citron med 6 dl vatten.

2. “Brygg” sedan hälften av blandningen i din kaffekokare.

3.Gör sedan om proceduren med resten av blandningen.

4. “Brygg” sedan med vanligt vatten ett par gånger så att citronsmaken försvinner.

Avkalkning vattenkokare

Ovanstående tips funkar lika bra för din kaffekokare! Följ tipsen, antingen med ättika eller med citronsyra.

Lycka till!

Läs mer:

Brygga kaffe utan filter: 7 tips att använda istället för kaffefilter