Annons:
Bära i sjal, sele eller påse?

Bära i sjal, sele eller påse?

Från Lappland i norr till Skåne i söder går mammor och pappor omkring med sina spädbarn på magen, i bärsjal, bärsele eller bärpåse. Många svenska föräldrar föredrar att bära sina barn framför att dra dem i barnvagn. Det framgår av en enkät på sajten.
 
Att man får en nära kontakt med barnet, att bebisen blir lugnare och tryggare och att man slipper dra runt på en otymplig barnvagn var några av fördelarna med att bära barn som dessa föräldrar nämnde.
 
Vi skriver "med sina spädbarn på magen", men egentligen är det inte där bebisen ska sitta om du bär barnet i bärsele. Då är det viktigt, för din egen rygg, att ha barnet högt upp. Du ska kunna pussa på bebisens huvud utan att anstränga dig. I bärpåse och bärsjal där barnet ligger ner kan barnet mycket väl hamna på magen.
 
Tryggt och nära 
Det uppstår en nära och varm kontakt mellan barnet och den bärande föräldern. Även pappan kan få känna barnets varma hud mot sin. 
 
Att bära barnet upplevs som mer naturligt än att transportera det i barnvagn. När man bär drar man ut på symbiosen mellan förälder och barn, och de knyter på så sätt lättare an till varandra. 
 
– Barnet har ju blivit vant vid att vara med under graviditetens nio månader, och är vant vid att känna kroppsvärme och höra hjärtslag. Övergången till jordelivet blir mjukare om man kan fortsätta så en tid till, skriver barnläkaren och flerbarnspappan Lars H Gustafsson i sin bok Leva med barn.
 
Om bebisen har kolik kan det också vara en god idé att prova bärsele. Att gå och vyssja och vagga barnet är ofta det enda som hjälper och genom bärselen kan man fördela vikten lite och slippa få ont både här och där.
 
Lars H Gustafsson säger i Leva med barn: "Det finns erfarenheter som tyder på att skrikiga barn, till exempel barn med kolik, mår särskilt bra i bärsele". 
 
Att mamma eller pappa masserar barnets fotsulor medan hon eller han bär kan också motverka kolik hos babyn.
 
En mamma tycker att man får bättre kontakt med barnet i när man är ute i folkvimlet om man bär barnet i sele. På så sätt blir barnet också tryggare. Kanske inte bara tack vare bärandet, utan för att man som förälder känner sig tryggare. 
 
– Man kan gosa lite och vara nära varandra fastän man är ute på stan, säger en mamma.
 
Med en bärsele slipper man även böket med att tränga sig fram med barnvagn i irriterade folksamlingar och att bära barnvagnen upp och ner för trappor. Man slipper fälla ihop vagnen i kissdoftande hissar och att stå och vänta på nästa buss eftersom inga fler vagnar fick plats. Den hundägare som försökt rasta hunden i skogen släpandes på en barnvagn förstår lätt fördelen med en bärsele. 
 
Även på vintern kan bärselen vara mer praktisk än barnvagnen, som är svår att dra i snömodden. I bärselen kan bebisen dela jacka och kroppsvärme med pappa eller mamma. En egen mössa till babyn räcker. 
 
Bebisen vill vara med 
När det är dags att städa, diska och tvätta kan bebisen få vara med utan att lägga beslag på föräldrarnas händer. 
 
- Första barnet hade jag med mig och hade ändå händerna fria till annat. Med barn nummer två fick jag händerna över till första barnet, berättar en mamma.
 
En annan mamma bär med sig bebisen även under trädgårdsarbetet:
– Min flicka satt i selen medan jag klippte gräsmattan med handjagare. Inte någon stor plätt, men det tog åtminstone en timme. Jobbigt, men fysiskt stärkande. 
 
Ännu en mamma berättar om middagsbestyren i sitt hem: 
– Bebisen är ledsen samtidigt som porslin, glas, bestick och mat ska fram på bordet. Då brukar jag ha henne i selen, och allt kommer på plats samtidigt som bebisen är glad.
 
Penelope Leach, barnpsykolog och universitetslärare, skriver i sin bok Att ta hand om små barn: "Den bästa underhållningen för ett nyfött barn som gärna är vaket är att bli buren." 
 
Barnen tycker ofta bättre om att vara med och se sig omkring än att ligga och titta på vagnens insida eller i bästa fall himlen. Det ansåg många mammor att vara skäl nog att bära sina bebisar.
 
Många är rädda för att barnet ska bli bortskämt om det bärs mycket. Men vad som räknas som bortskämt är mycket relativt. Att ett barn vill vara nära mycket kan vara okej i en familj, men tolkas som bortskämt i en annan.
 
Viktigt med rätt hållning
Bärsele kallas de bärverktyg som har två axelremmar. Har man inte för gamla storasyskon kan den vara ett bra komplement till vagnen på ett annat sätt än om man bara har ett barn. När storasyster blir trött i benen kan hon få åka vagn medan du bär den lilla.
 
En nackdel med bärselen är att den inte har något lastutrymme - då kan det kännas lättare att ha vagnen med till affären om man ska handla en del och sedan ta en promenad hem. Om du i stället bär maten i ryggsäck och barnet där fram balanserar vikterna varandra och det hjälper dig att gå rakt.
 
Ryggen är den svaga punkten. Efter långvarigt bärande infinner sig en viss trötthet. Har du rätt hållning är det en strålande träning för ryggen. Men det är just det med rätt hållning – och också rätt inställning på bärselen. Ha inte barnet för lågt hängande. Det tär på ryggen bra mycket mer än om du har bebisen högt upp och kan pussa den på huvudet. 
 
En annan sak att tänka på med bärsele är att det är bättre för barnet med en sele där barnets ben inte dinglar fritt, utan hålls upp lite i spagat mot bärarens kropp. Med en bra bärsele kan du bära barnet på magen, höften eller ryggen med barnets ben tätt mot din kropp. Att hålla barnets ben i spagat anses vara fördelaktigt för den utvecklande barnakroppen. I Tyskland är det godkänt att bära barn på detta sätt istället för att använda skena vid höftluxation.
 
En mamma påpekade att när bebisen bajsade medan den satt i selen trycktes det upp på ryggen och hela bebisen blev full av bajs – inte så skoj när man är på stan och inte har så nära till ett skötrum. 
 
Bärsjal är ytterligare alternativ
Bärsjalen är en tygbit som knyts runt kroppen. Den, liksom bärpåsen som går över en axel, ger dig möjlighet att bära barnet liggande.
 
Ett annat sätt att bära på är i bilstolen. Men det ska man vara lite försiktig med, anser Ann-Chatrine Jonsson, som arbetar med massage och träning för barn med dyslexi på Axelssons Gymnastiska Institut. 
– Barnets sittställning är inte bra för ryggen. Dessutom behöver det tas upp då och då. Det ska inte alltid sitta i en bilstol.
 
Enligt Ann-Chatrine ska man låta barnet vara på golvet ibland så att det kan träna rygg- och nackmusklerna. Hon tycker också att det är viktigt att det lite större barnet som har lärt sig att gå får träna på att ta sig fram själv. Som förälder gäller då att ha tålamod och låta transporten ta lite längre tid.
 
Fakta om bärlakan
Vill du också bära din baby i bärlakan? Du kan göra ditt eget bärlakan om du har ett lakan över hemma. Lakansväv är ett starkt tyg, men för att göra det än starkare kan du lägga två lakan dubbelt och sy ihop runt kanterna. Nedan följer beskrivningar på några enkla knytningar du kan prova (mer avancerade knytningar kräver en tyglängd på 4-5 meter). 
 
Tänk dock på din rygg! Är den otränad kan nedanstående bärsätt vara olämpliga. Välj då hellre ett bärverktyg som fördelar en del av vikten över axlarna.
 
alltid med råbandsknut (spegelvänd dubbelknut), en kärringknut glider.
 
På ryggen
Lägg ut ditt bärlakan på soffan eller sängen och lägg babyn tvärsöver mitten, så tyget ligger under babyns axlar och ner till knävecken. Sätt dig ner med ryggen mot babyn, ta tag i både babyn och tyget och luta dig kraftigt framåt samtidigt som du drar babyn upp på din rygg. Ta de nedre ändarna på lakanet och knyt ihop, och gör sedan likadant med de övre ändarna. När du knyter de övre ändarna ska du se till att du knyter dem precis i armhålan, det vill säga ovanför dina bröst, för att förhindra att tyget glider ner när du sedan ställer dig rakt. 
 
OBS! Hos högbröstade kvinnor kan detta bärsätt orsaka mjölkstockning.
 
På magen
Lägg ut ditt bärlakan på soffan eller sängen och lägg babyn tvärsöver mitten. Plocka upp både babyn och tyget och håll dem mot ditt bröst, så babyns huvud hamnar precis nedanför din haka. Sitt ner och luta dig bakåt så att du knyta de nedre ändarna bakom ryggen och sedan de övre.
 
Det kan vara svårt att knyta i denna position utan någon som hjälper dig att hålla barnet medan du knyter. Även här gäller det att de övre ändarna knyts ovanför brösten.
 
På höften
Knyt en lös ögla med lakanet och lägg den tvärs över din kropp, från vänster axel ner till höger höft. Håll barnet på din höft och dra lakanet över dess kropp så att den täcker barnet från axlarna och ner under baken fram till knävecken. Nu kan knuten på axeln justeras och dras åt. När bärsjalen väl är knuten så att den passar er, behöver inte knuten knytas upp efter varje använding. Lyft barnet in och ut ur bärsjalen istället. (För att bära på vänster höft utgår lakanet från höger axel.)
 
Amningspositionen
Knyt som vid att bära fram, men lägg barnet längs med tyget istället för tvärsöver. Håll sedan barnet så huvudet hamnar vid ena bröstet och knyt bärsjalen i ryggen.
 
Text: Sara Lind. Faktagranskning: Cecilia Moen. Foto: Gunnel Johansson
Annons