Barn märker visst hur vuxna förändras vid alkoholintag

Barn märker visst hur vuxna förändras vid alkoholintag

Barn märker skillnad på vuxna efter två glas vin – de ”pratar högre” eller ”beter sig lite konstigt”. Årets Vit jul-kampanj vill lyfta och samtala kring frågan hur barn känner kring föräldrars förändrade beteende vid alkoholintag.

Ett av de vanligaste motargumenten för att dricka i närheten av barn är ”de märker ingen skillnad om jag tar några glas till maten”, enligt IOGT-NTO-rörelsen som har arbetat med Vit jul-kampanjen i många års tid. Men undersökningar visar att barn visst märker skillnad i vuxnas beteende på ett mycket tidigare stadium än vad de vuxna själva tror. I år tar därför kampanjen ett annat grepp och frågar barnen istället: ”Hur mycket kan man dricka innan man förändras?”, och dokumenterade detta i en kort film.

Vi vill få vuxna att sätta barnen i centrum under julfirandet och fundera på hur man bäst gör julen till barnens högtid. Förhoppningsvis får filmen människor att samtala med varandra om vad som är viktigt under julen – och då tror jag att närhet och närvaro är viktigare än alkohol, säger Mona Örjes, ordförande Junis, IOGT-NTO-rörelsens barnorganisation.

Filmen spelades in på en lågstadieskola i Stockholm, där barnen fick svara på frågor om vuxna och alkohol och delge sina tankar och funderingar. Frågorna har gällt vuxna i allmänhet och inte specifika personer. Barnen filmades under skoltid med föräldrarnas, rektors och lärarnas samtycke.

Barnen har svarat ungefär det som brukar dyka upp när man frågar om vuxnas drickande. Det som den vuxne tycker känns skojigt och mysigt upplever barnen snarare som konstigt och obehagligt, fortsätter Mona Örjes.

Vit jul-kampanjens syfte är att göra julen till barnens högtid, genom att få fler vuxna att välja alkoholfritt under julhelgen och organisera jullovsaktiviteter för de barn och unga som inte kan eller vill vara hemma när skola och fritidsaktiviteter har stängt. Läs mer på vitjul.se.

Vit jul eller inte? Få en tankeställare och kolla in filmen och vad barnen svarade här: 

 

LÄS ÄVEN: Här är årets Bris-idoler