Annons:
Barn ska koda musik med Marcus och Martinus hjälp

Barn ska koda musik med Marcus och Martinus hjälp

I Nickelodeons tävling Kodkampen uppmuntras barn och unga att lära sig koda och programmera. I år har tävlingen musiktema och får hjälp av popstjärnorna Marcus & Martinus och Youtubern Vlad Reiser. 

Kodkampen är ett initiativ av Nickelodeon och den ideella organisationen Kodcentrum, för att uppmuntra barn och ungdomar att närma sig kod och programmering på ett lekfullt sätt. Nytt för i år är att mellanstadieelever kan tävla som en skolklass, som en del av skolundervisningen. Att få in kodning på skolschemat är av hög vikt, då vi i Sverige kommer att vara i behov av 60.000 nya programmerare bara inom de närmaste fyra åren. Från och med hösten 2018 kommer därför programmering att ingå i matematikundervisningen redan från årskurs 1 i Stockholms stad, och lärare i alla årskurser erbjuds vidareutbildning inom programmering och datalogiskt tänkande. 

- Med Kodkampen vill vi visa alla barn och unga att de kan använda kod för att vara kreativa och väcka liv i sina idéer! Vi tror att det är viktigt att utgå från sina egna intressen för att upptäcka möjligheterna med programmering och digitalt skapande. Därför är musiktemat och Marcus & Martinus medverkan väldigt inspirerande, säger Lisa Söderlund, pedagog på Kodcentrum.

Barnpanelens ord om kodning:

"Det var superkul att koda musikvideon och musiken. Det var en bra och tydlig instruktionsvideo med Vlad som gjorde det lätt att komma igång. Jag kodade tillsammans med en kompis och det var skoj", Hugo, 12 år.

För att fira premiären av serien School of Rocks andra säsong på Nickelodeon har Kodkampen i år musiktema. De tävlande får remixa sin egen version av popduon Marcus & Martinus hits och skapa en animerad musikvideo. Till sin hjälp har barnen Youtube-stjärnan Vlad Resier, som guidar dem genom tävlingen.

Tävlingen riktar sig till barn mellan 6 och 12 år och avslutas den 21 maj. Vinnare utses i tre kategorier, och vinsterna är bland annat ett exklusivt programmeringshack tillsammans med Vlad Reiser, ett kodningskit och att få både låt och musikvideo publicerade på Nickelodeons hemsida och på Kodboken.se.

Juryn består av Marcus och Martinus, Vlad Reiser, representanter Spotify, Nickelodeon, Kodcentrum, skivbolaget ART:ERY och förra årets Kodkampenvinnare. För att läsa mer om Kodkampen samt se instruktionsvideon, besök Nickelodeon här eller kolla in Kodboken här.

School of Rock säsong 2 sänds mån-fre kl. 17.25, och har premiär på Nickelodeon den 27e mars!

  

I samarbete med Nickelodeon

Annons