8 barnböcker om vänskap

8 barnböcker om vänskap

Att vara en bra vän är inte alltid lätt, för att bara vara snäll är ju en sak. Men vad gör man när man ändå gör en kompis ledsen utan att det är med flit? Eller när bästa kompisen börjar leka mer med någon annan än en själv? Eller när alla andra är elaka mot en och samma person och man inte vågar säga ifrån? Det finns många barnböcker som handlar om just vänskap och om allt därtill. Här har vi valt ut åtta av dem!
 

1. 10 små kompisböcker

Tio små kompisböcker vänskap barnböcker
På förskolan behöver man arbeta ofta och mycket med hur man är en bra kompis, hur man ska förhålla sig till andra och vad det innebär att vara en del av en grupp.
Köp boxen för 442 kronor på Bokus här!
 

2. Bamses Kompisbok: sagor och tips om att vara kompisar

barnbok vänskap bamses kompisbok
Det viktigaste med kompisar är att man är med dem för att man vill och för att det är kul. Men ibland kan det krångla till sig lite, och därför har författarna skrivit den här boken i samarbete med barnpsykolog Jenny Klefbom, och vem kan illustrera vänskap bättre än Världens snällaste (och starkaste) björn?
Köp boken för 85 kronor på Bokus här.
 

3. Bli en bra kompis: en bok för barn om vänskap

Barnbok vänskap Bli en bra kompis
Alla barn behöver kompisar. Men barn vet inte när de föds hur de ska göra för att få kompisar. De behöver lära sig hur man får, väljer och behåller bra kompisar. Bli en bra kompis visar barn hur de ska odla vänskap. Den diskuterar beteenden som vårdar vänskap och också vad som gör att kompisar försvinner. Den illustrerar fällorna med kompistryck, och vad man ska göra när man inte hittar en kompis eller när man har förlorat sin bästa kompis.
Köp boken på Bokus för 62 kronor här!
 

4. Grodan Flynner: en kompis säger förlåt

Barnbok vänskap Grodan Flynner en kompis säger förlåt

Grodan Flynner och hans vänner leker oftast fint med varandra, men så en dag händer något förfärligt, de blir osams. Kan kompisar bli osams och kan man bli kompisar igen?
Läsålder: 3-6 år.
Köp boken på Bokus här för 171 kronor här!
 

5. Julius och mobbarna

Barnbok vänskap Julius och mobbarna kompis 6-9 år

Det är inte alltid så lätt att säga vad man tycker. Speciellt inte när alla andra verkar tycka precis tvärtom. Julius gillar verkligen den nya tjejen i klassen, Elena. Det gör ingen annan. Tjejerna anser att hon är kaxig och Julius bästa kompis, Isak, har tröttnat på tjejer och vägrar låta Elena ska vara med när de två leker. Julius vill förklara att Elena är rolig och hur cool som helst. Han vill också försvara henne när tjejerna i klassen är taskiga. Men hur gör man det utan att själv bli påhoppad?
Läsålder: 6-9 år.
Köp boken på Bokus för 102 kronor här!
 

6. Kalas och katastrof

Lättläst barnbok vänskap Kalas och katastrof

Dags för Emilias födelsedagskalas och alla tjejerna i klassen är förstås bjudna. Eller ... har hon glömt någon? Möt Emilia och hennes kompisar på lågstadiet! Boken är skriven i Lätt att läsa-serien "Vänner 4-ever". 
Läsålder: 6-9 år.
Köp boken för 76 kronor på Bokus här
 

7. Vill du bli min kompis?

Barnbok vänskap Vill du bli min kompis

Detta är första fristående delen i en underbar serie om vänskapen mellan två tjejer i 10-årsåldern. Sara förefaller vara den starka av de två, medan Anna är svagare och hon är tyst, a någon anledning pratar hon inte. Men frågan är vem som är starkast av dem. Den som är som alla andra, eller den som klarar av att vara annorlunda.
Läsålder: 9-12 år.
Köp boken för 143 kronor på Bokus här!
 

8. Williams kompisar

Barnbok om vänskap Williams kompisar

Alla är olika och bra på olika saker. Men William är vanlig, för vanlig tycker han själv. Hans kompisar är så ovanliga, William skulle vilja vara lite mer som de! Det gäller att se varandras färdigheter, acceptera varandras egenheter och ta vara på möjligheter, istället för att fokusera på svårigheter!
Läsålder: 3-6 år.
Köp boken för 136 kronor på Bokus här!
 

LÄS ÄVEN: 24 saker vi lär oss på förskolan som vi bör minnas hela livet

Artikeln innehåller affiliate-länkar