Annons:
Barnen på förskola/fritids i sommar - ja eller nej?

Barnen på förskola/fritids i sommar - ja eller nej?

Förra veckan löd vår Facebook-fundering som följer; Kommer ni ha barnen på förskolan/fritids i sommar? Vi bad våra följare svara ja eller nej, samt kommentera hur de tänkte kring frågan.

Eftersom alla familjer ser olika ut och har olika förutsättningar, tycker vi att det är intressant att höra olika perspektiv. Att barnen behöver ha någon stans att vara när föräldrarna jobbar är givetvis en självklarhet och förändras inte bara för att det är sommar, men däremot händer det att en del till exempel plockar ut föräldraledighet eller tar hjälp av mor-och farföräldrar för att barnen ska kunna vara lediga hela sommaren.

Två av kommentarerna löd: ”Mina barn har alltid varit ledig hela somrarna, vi har pusslat med semester, föräldrar dagar och morföräldrar. Nu är jag FL så barnen kommer vara hemma från 15/6-23/8. Ser det som en lyx att kunna ge barnen det, men absolut inte som en självklarhet […]”

”Barnen är hemma hela sommarlovet. De behöver ladda batterierna. Jag har semester och sen ska de vara lite med mormor och morfar /farmor och farfar

Många tyckte att frågan inte var befogad, och att det ger föräldrar som inte har möjlighet att vara lediga dåligt samvete. Bland annat som dessa kommentarer:

”Eh ja, sonen kommer ha semester 5 v då vi har såklart. Men jag och mannen jobbar skift så blir en del ledigt ändå, han går i snitt 3 dagar i v vare sig det är vinter eller sommar. Men Allvarligt Hur många har 2-3 månader sommarledigt/semester? De som är föräldralediga möjligtvis. Knäpp fråga"

"Oerhört dum fråga. Alla är inte lärare eller har tillgång till gratis barnvakt i form av mor och farföräldrar."

”Skulle det va sämre eller bättre att ha barnen på förskolan resten av året menar ni?! Korkad fråga av er. Det finns människor som inte är lediga juni-augusti . Vem ska passa barnen under sommaren annars när man jobbar?”

Vi strävar efter att belysa alla möjliga sidor av föräldraskap, och det blir tydligt hur olika det kan se ut med just sådana här frågor. Det finns inget rätt och fel, och ingen förälder ska känna dåligt samvete, och (trots att det är svårt ibland) inte jämföra sig med andra. I grund och botten har alla samma utgångspunkt och strävan; att göra det så bra som möjligt för barnen utifrån sina resurser. 

Läs fler av svaren på vår Facebook-sida

Annons