Barnfritt eller inte på bröllopet?

Barnfritt eller inte på bröllopet?

Ni vill inte trampa någon på tårna, men samtidigt att gästerna ska kunna slappna av och ha kul.

Många brudpar har ofta en bestämd åsikt om huruvida barn ska få vara välkomna på bröllopet eller inte. En del menar att det är en stor och rolig fest där alla borde vara inkluderade, och andra tycker att det inte är lämpligt att barn rör sig i en miljö där föräldrarna är berusade och att de kommer att bli uttråkade under kvällen.

Dilemmat om barn eller inte på bröllopet är helt upp till brudparet, och det finns inget rätt eller fel i frågan. Brudparets önskan ska dock respekteras! Det kan bli väldigt obekvämt för dem att behöva säga nej ytterligare en gång om någon gäst ber om att få ta med barnen ändå, så försök att undvika den situationen. Brudparets egna barn brukar däremot ofta vara med, även om resten av gästerna ombedes att komma utan barn.

 

Tänk såhär:

För att vara tydlig bör man redan på inbjudningskortet formulera vad som gäller. Är inbjudan adresserad enbart till de vuxna med namn, så innebär det oftast att det bara är de vuxna som är bjudna om inget annat skulle anges. Är det tänkt att barnen också ska få delta, ska även de stå med som mottagare av inbjudan, alternativt att inbjudan är riktad till ”familjen Larsson” eller ”Lisa och Lars med familj”.

Viktigt är att barnen har något att sysselsätta sig med under middagen/festen. Ett eget rum i anslutning till där föräldrarna sitter, fyllt med roliga saker för dem att göra är ett bra sätt för dem att underhålla sig själva medan föräldrarna inte behöver bli störda. Toppen är också att ha en barnvakt som är med och har extra koll på barnen så att föräldrarna kan njuta av festen. Är bröllopet under sommaren kan man sätta upp lekgrejer utomhus, såsom studsmatta eller hoppborg. Ordna gärna även en fiskdamm eller dela ut goodiebags under kvällen. Är barn inbjudna är det viktigt att de verkligen känner sig som en av gästerna!

Såhär svarar några av våra läsare på frågan om hur de tänkte kring barn på bröllop:

 Skulle personligen aldrig ha ett barnfritt kalas. Jag förstår inte varför man ska utesluta delar av någons familj vid sådana stora ögonblick. Men jag respekterar om andra väljer att ha barnfritt, så länge de respekterar att vår familj då väljer att inte komma. Annika, 42 år. Gifte sig 2006.

 Barn fick vara med under vigseln men inga barn med på bröllopsfesten. Vi ordnade samma barnvakt till våra små ihop med barnens kusiner så hade dom en egen fest hemma hos oss. Och de hade de en superbra kväll. Men beror ju helt klart vilka åldrar barnen är i också. Erika Ahlgren, 31 år. Gifte sig 2016.

 Nej, vi hade barn på bröllopet dom fick pysselpåsar och engångskameror som underhållning. Alkoholen var extremt måttlig och vi hade bröllopet där dom kunde springa runt på egen hand. Det var ca 6 barn mellan 1½-7 år, fungerade hur bra som helst. Carene Pålsgård, 41 år. Gifte sig 2008.

 Vi hade bröllop utan barn. När vi gifte oss hade vi inget eget men även om hon hade funnits hade vi nog kört utan barn. Varför kan jag inte svara på mer än för oss känns det mest rätt. Sen accepterar jag alla som väljer att ha barn på sin dag. Det är en dag mellan 2 personer och det är vad dessa två personerna vill som skall gälla och inget annat enligt mig. Emma Ernemar, 30 år. Gifte sig 2013.

 För oss var det en självklarhet att våra barn (då 4 och 8 år) var med. De såg verkligen fram emot vigseln och festen, samt var delaktiga. Dottern sa länge "när VI gifte oss" då hon pratade om dagen. Och alla våra kompisars/släktingars barn var bjudna så barnen hade lekkompisar. Ett härligt minne för livet även för våra barn! Cecilia Lindblom, 37 år. Gifte sig 2012.

LÄS ÄVEN: 8 anledningar att välja vinterbröllop