Barn

Barnkalas

Barnkalas – tips om allt för festen

Barnkalas är kul! Men hur gjorde man nu igen? Vad ska ätas och vad ska göras? Välkommen till vår födelsedagskalaskulspecial.Bjuda in

Gör roliga inbjudningskort tillsammans med barnen! Korten kan se ut på många sätt. Bilder eller foton som klistras på kartong, flaggor, tygbitar, små bollar, kepsar, prinsesskronor, guldfärgade papperstallrikar som viks snyggt, pappersmasker, godis, hockeypuckar. Fundera innan bara, om inbjudningarna ska skickas per post eller delas ut...

Olika åldrar kräva olika kalas

4-7 år är den perfekta kalasåldern! Allt är fortfarande roligt och spännande, och barnen har stora kontaktnät redan.

Två timmar brukar vara en perfekt längd på kalaset, som också kan behöva ett lugnare moment, som sagostund. Fresta annars med ansiktsmålning, ballongskulpturering, låtsastatueringar eller att bygga sandslott.

8-12 år kan vara lite svårare. Många av kompisarna är redan världsvana små minglare, som gärna har synpunkter på allt. Beroende på vad barnen gillar kan det passa med lite större utmaningar, som att tävla i ert eget Fångarna på fortet, ordna olika "Robinson"-varianter, ha sportinspirerade aktiviteter eller laga mat ihop. Fler tips: Graffitivägg, hårflätning, eller testa att ha vit pappersduk på matbordet och låt barnen rita på den. Spara för framtiden!

Kul att ta fram lagom till studentskivan, kanske är några av kompisarna desamma.

Över 12 år Nu börjas det! Här duger sällan annat än disco. Håll dig borta, men se till att finnas i närheten. Testa att ta med bara ett par kompisar på någon aktivitet istället för ett vanligt party. Gör en tjej- eller killmiddag med tacos eller grillspett. Eller gör ett efterrättsparty, med bara glass, tårtor och kakor!

Kalas the BIG way:

Enligt den amerikanska barnkalasboken "The only kid´s party book you´ll ever need" bör tänkandet inför ett barnkalas likna de planer man drar upp för ett bröllop, allra minst. Tårtor ska beställas, hus och trädgård pyntas till oigenkännlighet, clowner och lindansare hyras, partytält byggas.

Bokens författarinna Gill Dickinson beskriver här en festplanering (fritt översatt):

"Tre månader innan kalaset: tänk på att beställa underhållning och planera hur många vuxna som ska hjälpa till. En vecka innan: bestäm vilken musik som ska spelas på festen och var noga med att det är rätt tempo och längd på låtarna. Samma dag: gör ett tidsschema för de mest kritiska punkterna på kalaset. Glöm inte att lämna gott om tid för att göra i ordning dig själv och födelsedagsbarnet..."

Även om de flesta nog inte organiserar så här noga (puh) finns det förstås några frågor man ska ställa till sig själv om man tänker sig ett större partaj.

Vilken sorts fest ska det vara?

Tema?

Hur många ska komma?

Vilka ska komma?

Ska barn och vuxna komma samtidigt?

Ska festen vara hemma eller någon annanstans?

Inne eller ute?

Datum och tid?

Hur länge?

Fixa festtugget

Kakgubbar: Gör en vanlig mördeg och baka ut som ganska tjocka figurer i pepparkaksformar. Kan göras som placeringskort, med varje barns namn på, eller om barnen är lite större (och har humor), som små karikatyrer.

Grönsaksdipp: Blanda matlagningsyoghurt med vitlök och riven gurka. Skär upp massor av stavar av gurka, morötter, vitkål och paprika. Klart!

Fruktsallad: Skär en massa olika frukter i tärningar och klyftor. Blanda flytande honung med florsocker och vatten till en ganska rinnig sås (honungen behöver kanske smältas lite). Häll såsen över frukten (det ska vara mycket), blanda och låt stå några timmar.

Minikorvar med bröd: Baka eller köp små frallor, lite avlånga. Gör varma korvar med prinskorv i bröden, senap och ketchup. Barn brukar ofta inte äta upp hela stora varmkorvar på kalas. Eller skär mjukt tunnbröd i lagom stora bitar och vira in prinskorvarna i dem.

Indianer och cowboys-kalas

Bjud på vita bönor i tomatsås, majskolvar, hamburgare, jordnötsringar.

Gör en wigwamtårta: Ganska tjocka skivor av sockerkaksbotten skärs i trianglar, cirka en decimeter långa, och staplas mot varandra till ett tält. Fyll på inuti med tjock chokladpudding eller fromage från mix. Bred smeten utanpå "tältet" också. Kyl tårtan någon timme. Luta en massa chokladfingrar mot tältet från utsidan. Dekorera med godis. Yepp - tårtan är svår att äta i rättvisa bitar. Se till att den är väl kyld och att alla är glada!

Gör fina "jaktredskap" Spara tomma toapappers- och hushållsrullar. Gör ett lock för ena öppningen så det blir som ett rör med botten. Klä rullarna med papper, kanske brunt, och linda lädersnoddar runt. Här kan var och en förvara sina "pilar", d v s fjädrar. Glöm inte att fästa en lång bärrem på varje!

Tillverka sheriffstjärnor till alla på kalaset.

Hemgångspåsen

Alla minns vi barndomens kalas. Där kom äntligen Rolf med hemgångspåsarna och man öppnade sin alldeles egen prassliga påse med svettiga händer... och där... låg tre sega råttor, en skrynklig ballong och en mandarin! Lurad!

Blåst på konfekten! Bättre upp måste det vara. Några idéer:

Fyll små plastpåsar med vatten och lägg i plastgrodor, ormar och andra gummidjur som finns att köpa. Knyt igen och häng upp med klädnypor på lina ute eller inne. Ser läbbigt och kul ut! Sen får alla varsin.

Fixa överlevnadspåsar med energidricka, försvarets hudsalva och ”lumpenkex”. Kalla det Robinsonpåse och du blir dagens hjälte.

Ibland finns mini-spel att köpa för någon tia styck. Kan läggas i påsen!

Vik varsin liten skattkista i lagom tjock papp. Måla och klistra på pärlor och guldpapper. I kistan kan det ligga lakrits- och chokladpengar.

Måla en äggkartong (6-pack) till var och en. Fyll med sex stora chokladägg.

Allmänna tips

  • Överarrangera inte kalaset! Glöm aldrig bort att idén är att barnen vill leka och träffas.
  • Var flexibel! Har du hyrt en film som ingen vill se, skippa den!
  • Oroa dig inte om inte alla barn vill följa planen. Någon tycker kanske att det roligaste på kalaset är att titta på ert akvarium.
  • Kolla eventuella allergier innan du bestämmer maten. Ha alternativ till hands.
Powered by Labrador CMS