Familj

Barnmat

Barnmatstips från Emma-Lou

Allt för föräldrars toppbloggare Emma-Lou lagar sin barnmat själv och ger ofta tips på olika rätter i sin blogg. Här har vi samlat tre goda recept som uppskattas av de små!

Italiensk äggröra

Emma-Lou menar att man gärna ska introducera ägg till sina barn tidigt för att minska risken för att de blir allergiska. Därför föreslår hon ägg som mellanmål från 6 månader och då kan denna rätt passa bra att ge någon gång i veckan.

Ingredienser:

2 ägg

vatten till kokning

4 körsbärstomater + lite rapsolja

1 msk hackade basilikablad

1 msk hackade korianderblad (kan uteslutas)

0,5 krm vitpeppar

1 tsk rapsolja eller en klick saltfritt smör

Gör såhär:

Lägg ned äggen i kallt vatten, låt hetta upp till sjudande och låt dem sjuda i 8 minuter. De ska bli lite krämiga.

Tärna under tiden körsbärstomaterna smått och låt fräsa lite lätt i en kastrull tillsammans med lite rapsolja under omrörning, ca 30 sekunder. Hacka därefter örtkryddorna. Lägg i en skål och ta upp äggen. Skala och skölj dem, tärna sedan smått. Blanda ned med tomater och kryddor. Krydda med vitpeppar och rör ned oljan/smöret.

Servera genast! Håller i kylen i cirka 4 dygn. Kan bli lite vattnigt dock i och med tomaterna, men det bör inte vara någon fara när det är så lite.

Rismums med vaniljpulver och bär

Det här är ett energirikt mellanmål eller efterrätt som passar barn från 6 månader och uppåt. Kan ges ungefär 1-2 gånger i veckan med tanke på arseniken som man funnit i ris. Skölj därför riset innan!

Ingredienser:

1 dl grötris

2 dl vatten

1 dl kokosmjölk

1 msk kokosfett/olja

1 krm vaniljpulver

1-2 msk frysta bär/fruktpuré

Gör såhär:

Skölj av riset och häll upp i en kastrull tillsammans med vatten. Låt kloka upp för att sedan låta puttra under lock på svag värme i cirka 10 minuter. Rör om ofta så att det inte bränns vid. Häll på kokosmjölken och låt puttra på svag värme under lock ungefär i 10 minuter till. Rör om ofta så att mjölken inte bränner fast i kastrullen. Rismumset är färdigt när det är gräddig konsistens. Blanda ned kokosfett och vaniljpulver. Ta fram de frysta bären, lägg i en skål med lite vatten och mikra en minut. Koka köpta bär, i synnerhet om det är hallon. Servera rismumset med bären.

Gräddig pasta med fläskfilé, rotfrukter, lök och basilika

Små barn brukar gilla både gräddiga maträtter och pasta. Denna rätt tyckte Emma-Lous dotter som snart fyller 1 år väldigt mycket om.

Ingredienser:

200 gram benfri fläskkarré

1 morot

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

50 gram vitkål

50 gram palsternacka

0,5 liten röd paprika

2 dl kokt pasta

0,5-1 dl grädde

1 dl färska basilikablad

1 krm vitpeppar

1 krm svartpeppar

50 gram saltfritt smör

Gör såhär:

Skär köttet i mindre kuber om cirka 1×1 cm. Skala och tärna moroten smått. Skala och hacka löken. Skala vitlöksklyftan och hacka. Skiva vitkålen. Skala och tärna palsternackan smått. Kärna ur och tärna paprikan. Koka upp vatten i en kastrull och låt de skurna ingredienserna puttra under lock tillsammans på medelvärme i cirka 10 minuter. Köttet är färdigt när den är stekt helt igenom. Häll av kokvattnet. Mixa detta med kryddorna, basilikan grovhackad. Mixa till små små bitar. Tillsätt grädde och smör och blanda om. Servera en portion direkt och ställ in resten i kylen (håller cirka 3 dygn) eller frys in.

Vill du få fler barnmatstips från Emma-Lou? Spana då in kategorin ”barnmat” i hennes blogg här.

Powered by Labrador CMS