Bebis

Barnsäkerhet inomhus, utomhus och i bilen

Barnsäkerhet inomhus, utomhus och i bilen

Barnsäkerhet är enklare än man tror. För det mesta handlar det om att ligga steget före.

Med ett rörligt sinne som sätter sig in i vad som lockar en liten till upptäckter kan du ligga steget före. För barnen är ständiga upptäckare på jakt efter nya upplevelser och äventyr.

Vanliga olyckor hemma

Kunskap om de vanligaste olycksriskeran är också en god hjälp när man ska skydda en liten. Bland de mindre barnen är det i hemmet de flesta olyckor inträffar berättar försäkringsbolagets IFs barnsäkerhetsexpert. De vanligaste olyckor är att barnet faller nerför trappor eller bränner sig på spisen.

Det finns mycket man kan göra för att barnsäkra sitt hus eller lägenhet, bland annat montera grindar både i trappors över och nedre del. Det finns spisskydd som man enkelt monerar på spisen.

Tips för ett säkrare hem

  • Barnsäkra lådor, stickontakter, hörn och dörrar
  • Montera grindar till trappor och rum där barn inte ska vistas
  • Halksäkra badkar och badrumsgolv
  • Placera vardaglig köksutrustning långt ner i lådor (tallrikar, glas, bestick etc)
  • Var med barnet i kök och i badrum
  • Väggförankra bokhyllor etc om du har en klättrare

Säker i bilen upp till 12 år

Enligt svensk lag ska alla som åker bil använda bilbälte. Barn under 7 år ska dessutom använda en särskild skyddsanordning – babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde. Föraren ska se till att passagerare som är under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning.

Undersökningar visar också att barn färdas dubbelt så säkert i en bakåtvänd stol jämfört med en framåtvänd. Det beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till resten av kroppen. En ettårings huvud utgör cirka 25 procent av barnets totala vikt, på en vuxen är motsvarande siffra 6 procent.

Upp till 5 år eller 25 kg bör barn åka bakåtvänt i barnbilstol. Barn bör åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder. Undersökningar visar att barn färdas dubbelt så säkert i en bakåtvänd stol jämfört med en framåtvänd. Det beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till resten av kroppen.

Från ca 5 år, beroende på längd och vikt, kan barnet sitta i en bältesstol eller bälteskudde. Barnet använder då bilens egna säkerhetsbälten. Syftet med bältesstolen/kudden är att höftbältet ska ligga sträckt mot höfterna, så att barnet inte kan glida ned under bältet och skada inre organ. Ett barn som är kortare än 140 cm och som inte använder bilbarnstol eller bälteskudde ska inte sitta på en plats där det finns krockkudde, då detta inte är anpassat för barn.

Först vid 10 -12 års ålder kan barnet färdas utan barnstol, fastspänt med bilens säkerhetsbälte.

Ändå åker många små barn framåtvända. Det beror främst på att barnet inte får plats i stolen annars, men åksjuka påverkar också beslutet.

- Innan man köper bilbarnstol ska man montera den i bilen och låta barnet provsitta. Olika stolar ger olika utrymme, säger Björn Sporrong, expert inom barnförsäkringar på Trygg-Hansa. En av fem vet inte hur bilbarnstolen monteras bakåtvänd. Vid montering av bilbarnstol i framsätet är det också viktigt att försäkra sig om att det inte finns någon krockkudde eller att den är urkopplad.

Tips för bättre bilbarnstol:

  • Välj en bilbarnstol som ger så stort utrymme för benen som möjligt.
  • Montera bilbarnstolen och låt barnet provsitta före köp så att barnet får plats. Bilbarnstolen ska passa både barnet och bilen.
  • Följ monteringsinstruktionerna noga. Är du det minsta osäker, ta hjälp från t ex Babyland.
  • Om bilen har krockkudde och bilbarnstolen ska vara i framsätet - koppla ur krockkudden.
  • Kontrollera så att bilbarnstolen är säkrad och rätt fastspänd innan varje biltur.
  • Efterfråga bilbarnstol när du beställer taxi.

På brygga och i båt

Vattenvana minskar risken för panik om olyckan är framme. Barn som inte är simkunniga ska alltid ha flytväst på när man är på bryggan eller i båten. För även om man bara är på bryggan eller bara sitter en stund i båten är det lätt att snubbla och halka i vattnet.

Små barn som inte kan simma ska använda så kallad räddningsväst med stoppad krage, benrem och extra flytkraft.

Simkunniga barn kan med fördel använda seglarväst vid lugnt väder och välkänd miljö.

Badvakta alltid varandra.

Tänk på att en flytväst åldras olika fort beroende på hur mycket sol och kyla den utsätts för. Kontrollera att remmar och tyg är oskadade, och att spännen går att knäppa och knäppa upp som de ska inför varje säsong.

Text: Malin Juell

Powered by Labrador CMS