Annons:
Barnsjukdomar - Femte sjukan

Barnsjukdomar - Femte sjukan

Smittsamhet: Så fort sjukdomen brutit ut är den inte länge smittsam.
Inkubationstid: ca 10 dagar
 
Allmänt om femte sjukan
Femte sjukan är en ganska vanlig virussjukdom som oftast drabbar barn mellan 5-15. Smittan sprids via luftvägarna, exempelvis vid hosta och nysning. Typiska symtom är utslag och klåda. Det finns ingen medicin som botar men du kan lindra symtomen. Hos de allra flesta blir den en lindrig åkomma som går över av sig själv och inte lämnar några kvarstående besvär. 
 
Symtom
De typiska symtomen på femte sjukan är utslag och klåda. Det börjar med en kraftig rodnad på kinderna, som sedan sprids till övriga kroppen, armar och ben. Utslagen brukar försvinna efter en vecka men kan komma tillbaka en eller flera gånger under några veckor. Andra symtom är allmän sjukdomskänsla och feber. En del barn kan bära på smitta utan att få några symtom på sjukdomen. 
 
Behandla hemma
Om ditt barn har feber är det behagligt att ha det svalt, men det ska inte vara iskallt i rummet. Badda gärna de delar av kroppen där det finns utslag med en kall, fuktad handduk för att lindra klådan. Se även till att barnet dricker ordentligt eftersom kroppen förbrukar mycket vätska vid feber och infektioner. Det finns receptfria febernedsättande medel på apoteket. 
 
När ska jag kontakta sjukvården?
Kontakta din vårdcentral om du eller dina barn sedan tidigare har en diagnostiserad blodsjukdom eller nedsatt immunförsvar. 
 
Hur länge ska jag hålla mitt barn hemma?
Barn kan gå tillbaka till dagis eller skola när febern försvunnit och de är pigga nog att delta i olika aktiviteter. Det gör inget om det finns utslag kvar, sjukdomen smittar inte när utslagen kommit. 
 
Källa: vardguiden.se
 
Annons