Annons:
Barnsjukdomar - RS-virus

Barnsjukdomar - RS-virus

Inkubationstid
3-6 dagar
 
Smitta
RS-virus smittar mest i början av sjukdomen och smittar vid nära kontakt med infekterade personer, genom kontakt med föremål där smitta hamnat och ibland genom inandning av små droppar från hostningar och nysningar. Infektion uppstår framför allt när viruset kommer i kontakt med slemhinnor i näsa, mun och ögon, som till exempel när man petar sig i ögat eller stoppar fingerarna i munnen efter att ha fått smitta på händerna. Viruset kan överleva åtminstone ett halvt dygn på hårda ytor som exempelvis dörrhandtag eller leksaker.
 
Symtom
RS börjar ofta som en vanlig förkylning med nysningar och rinnande näsa med slembubblor. När ett barn drabbas av RS-virus under sin första levnadsmånad kommer insjuknandet ofta smygande, med sakta ökande trötthet och minskande aptit.
 
Feber är vanligt men inte ett dominerande symtom. Sedan kommer den typiska hostan som kan påverka andningen. Barnet sväljer ned slemmet och kräks sedan upp det – det normala sättet för små barn att göra sig av med rikligt slem från luftvägarna.
 
Efter fyra till sex dagar kan andningen bli ansträngd och väsande. Hostan är värst när barnet vaknar efter att ha sovit en stund och samlat på sig slem i de nedre luftvägarna. Barnet kan ha svårt att få i sig tillräckligt med näring och vätska.
 
Symtom på allvarligare RS
Rosslande snabb andning, blekhet och slöhet kan vara tecken på att sjukdomen har blivit allvarlig. Amningen kan bli problematisk om spädbarnet är trött, täppt i näsan och har svårt att andas. 
 
Symtom på uttorkning är slöhet, minskad urinproduktion och viktnedgång. Barnet ska producera minst två kisstunga blöjor per dygn. Torr blöja efter 8–12 timmar är ett varningstecken. Uttorkning gör slemmet segare och svårare att hosta upp, och det leder lätt till en ond cirkel med allt svårare besvär.
 
Sjukdomen brukar gå över på två veckor, men många barn kan hosta lång tid därefter. Vissa av de barn som varit så sjuka att de behövt vårdas på sjukhus för RS-virus kan få nya andningsbesvär i samband med förkylningar under några år efter infektionen.
 
Behandla hemma
Hjälp barnet att hålla luftvägarna rena. Det gör du genom att ta upp, klappa om, vrida och vända på barnet. Om barnet har mycket snuva kan du behandla med näsdroppar eller koksaltlösning som finns att köpa receptfritt på apoteket. Ge barnet mycket att dricka. Fortsatt amning är mycket viktig. Om barnet blir medtaget av febern eller har ont när det hostar kan du ge receptfria febernedsättande och smärtstillande läkemedel.
 
När ska jag kontakta sjukvården?
Om ett litet barn får en förkylning som utvecklas med kraftig hosta och andningssvårigheter bör du uppsöka närmaste akutmottagning. Om ditt barn är äldre bör du kontakt med sjukvården om du ser tecken som kan tyda på andningssvårigheter eller uttorkning (mindre än två kisstunga blöjor per dygn eller torr blöja efter 8-12 timmar). Blir barnet svårt att få kontakt med eller blir blekt, slött och otröstligt på grund av hosta eller andningsvårigheter bör du också kontakta sjukvården.
 
Källa: vardguiden.se
 
Annons