Annons:
Bebisen som blev en överraskning

Bebisen som blev en överraskning

Tänk dig följande scenario: Du vaknar med jätteont i magen och går på toaletten, smärtorna tvingar dig ner på golvet och en timme senare har du krystat fram en bebis. Helt utan stöd och hjälp från någon, och helt utan smärtlindring.
 
Du som inte visste att du var gravid, inte har gått på några kontroller på mödravårdscentralen, inte har gått på kurs för blivande föräldrar eller gjort någon ultraljudsundersökning. Dessutom kanske du har festat ett par gånger under tiden du har varit ovetandes gravid.
 
Ingenting är förberett: du har inga blöjor eller babykläder, för att inte tala om spjälsäng, skötbord m.m. Bland det första du måste göra är att ringa alla som berörs och berätta att du fått barn och tänker vara föräldraledig i minst ett år. 
De lär bli lika chockade som du själv blev när bebisen tittade ut. Detta blir ditt livs snabbaste förändring av livssituation!
 
Jessica fick sitt livs överraskning i augusti 1995. Då födde hon plötsligt en dotter i badrummet. Jessica visste inte att hon var gravid. Ingen annan hade anat något heller, för Jessica hade bara gått upp lite i vikt. Det syntes ingenting av att det bodde en bebis i hennes mage. Vare sig Jessica, den blivande pappan, släkt eller vänner såg det minsta tecken på graviditet. Menstruationerna kom dessutom precis som vanligt.
 
Jessica är en normalbyggd kvinna, inte det minsta kraftig och det blev hon inte heller under graviditeten. Undrar hur en normalstor bebis kan gömma sig i en kropp så att det inte syns alls?
 
När detta hände var Jessica 20 år och använde inget preventivmedel. Jessica var i sin lägenhet på studieorten där hon läste till lärare.
 
Jessica berättar:
 
- En morgon fick jag plötsligt väldigt ont i magen och gick in i badrummet. Där letade jag efter Alvedon. Jag hade så ont i magen att jag la mig på badrumsgolvet. Jag hade ett halvstort badrum med dusch, i badrummet så hade jag en vit rottinghylla där jag hade rena handdukar och olika hygienartiklar. Jag la mig ner på badrumsmattan.
 
Och nu började förlossningen!
 
Hur förloppet sedan var har Jessica inga klara bilder av, hon var rätt chockad. Hon märkte inte av någon vattenavgång före själva födseln. För att inte störa grannarna med sina skrik, så bet Jessica i en handduk! Själva förlossningen tog ungefär en timme, och Jessica blödde mycket. Badrumsmattan fick kastas efteråt eftersom den var totalt nerblodad. Hela badrummet var fullt med blod.
 
När barnet väl var fött, det blev flicka, så torkade den förvånade mamman av henne med en handduk, räknade fingrar och tår, och lindade slutligen in henne i en stor handduk.
 
Sedan var Jessica tvungen att ringa någonstans för att få hjälp.
 
- Jag slog och slog i telefonkatalogen och letade efter rätt förlossningsklinik. Men till slut kom jag på vilket nummer jag skulle ringa: 90 000 så klart (detta var innan larmnumret 112 togs i bruk, reds anm.). 
 
Eftersom den nyblivna mamman och bebisen inte befann sig så långt ifrån närmaste lasarett med tillhörande BB-avdelning, så tog det inte lång stund innan ambulansen kom.
 
Ambulanspersonalen blev förvånad att barnet redan hade kommit. Iklädd morgonrock och med bebisen i famnen försökte Jessica ta sig upp på båren i trapphuset. Men navelsträngen hade trasslat sig fast runt hennes ben så den fick klippas av ute i trapphuset. Det tog bara någon minut att åka till förlossningsavdelningen, och där konstaterades det att Jessicas flicka vägde 3 320 g och var 49 cm lång. Alltså var det en normalstor bebis som hade gömt sig i Jessicas mage utan att det syntes det minsta.
 
Jessica ringde sin mamma och hon fick en mindre chock när hon fick veta att hon numera kunde tituleras mormor. 
 
Efter tre dagar på BB ville Jessica åka hem och det fick hon, amningen fungerade precis som den skulle. Under dessa tre dagar hade Jessicas mamma skaffat all babyutrusning som behövdes.
 
På BB fick Jessica träffa en kurator.
 
- Jag vet inte om det gav så väldigt mycket. Jag fick mest bara en massa information och hjälp med det praktiska som barnbidrag, föräldrapenning osv. Det hade kanske varit bättre att få träffa en efter att man kommit hem och har hunnit tänka och känna i några dagar först.
 
När Jessica tänker tillbaka så kan hon inte erinra sig att hon hade några tecken på graviditet, kände inga sparkar heller. Hon var inte något särskilt sugen på något som många blir vid graviditet. Men när Jessica väntade sin son fyra år senare, hade hon kramp i vaderna nattetid, och det hade hon också under sin första graviditet. Men att tro att man är gravid för att man har kramp i vaderna – dit är steget långt.
 
Bebisens pappa blev precis lika förvånad som mamman. Han hade inte anat något heller. Dottern vet ännu inte hur det gick till vid graviditeten och födseln, men Jessica kommer att berätta allt när hon är lite större och kan förstå händelseförloppet. 
 
I framtiden kan Jessica och hennes nya sambo tänka sig att skaffa fler barn. Studierna avbröts och idag arbetar Jessica på kontor. Överraskningsdottern går i första klass. Livet blir inte alltid som man har tänkt sig…
 
Enligt en barnmorska som vi har pratat med, kan sådant här hända p.g.a. en stark förträngningsreflex som man inte själv kan styra. Det är dock mycket ovanligt med oupptäckta graviditeter.
 
(Fotnot: Namnet Jessica är fingerat)
 
Text: Elisabeth Norén
Annons