Bebisnamn

Bebisnamn

Stora och livsavgörande beslut går hand i hand med att sätta ett nytt liv till världen. Från hälso- och säkerhetsåtgärder så finns det också det roliga med att bestämma namn åt det nya tillskottet. Ett utmärkt tillfälle att värna om familjetraditionerna eller varför inte låta kreativiteten flöda?

Hollywoodkändisar brukar vara de som drar bebisnamnen till sin spets och tar unikhet till en annan nivå. Bland klassikerna finns Nicolas Cage barn Kal-El, Gwyneth Paltrows och sångaren Chris Martins dotter Apple samt My Name Is Earl-stjärnan Jason Lees son som fick namnet Pilot Inspector.

Under 2013 var det många föräldrar som satte helt nya namn på den svenska namnkartan, något som Statistiska centralbyrån ser att det ökar alltmer för varje år. Bland dessa var Brightstar, Himle, Jaspes, Norella och Älskade.

Förutom att tänka nytt och unikt så börjar dubbelnamnen göra comeback I Sverige. Storhetstiden för dubbelnamnen pågick under tre decennier från 1930 till och med femtiotalet. Nu är det dock i en annan etapp då det är nya namnkombinationer som Tuva-Li som blir populärare.

I tre år i rad har det absolut populäraste flicknamnet varit Alice, totalt 903 flickor. Det blev en tuff och jämn match mellan flickornas andra och tredje plats. 767 bebisar fick heta Maja, medan 766 fick namnet Elsa.

Bland pojknamnen pendlar populariteten mellan Lucas, William och Oscar, namn som funnits på topp tio-listan sedan 2008. 

LÄS ÄVEN: Ny statistik: här är namnen som flest nyfödda fick 2016

*Topp tio-listan 2013

 

Hur viktigt är det för dig att barnets namn är unikt eller traditionellt? Vad tror du blir 2017 års namntrend? Diskutera på forumet!

 

Relaterade artiklar:

Planera namn- och välkomstfesten 

Det finns över 330 000 namn i Sverige - och alla dessa har en namnsdag på Svenska namn!

latest Running | Nike React Element 87