Billekar – roliga lekar till bilresan för hela familjen

Billekar – roliga lekar till bilresan för hela familjen

Bilsemester kan vara en prövning av allas tålamod. Om man fick en krona för varje gång frågan “är vi framme snart!” yttras. Vi listar därför roliga billekar att leka tillsammans med barnen i bilen.

Att åka på bilsemester med barnen kan kännas som en mycket bättre idé i teorin än i praktiken. Det som verkar så mysigt i planeringsfasen kan bli precis tvärtom i verkligheten. Tjat, gnäll och tjafs i baksätet kan driva vem som helst till vansinne. Ta hjälp av våra lista över billekar för att hitta på något roligt tillsammans i bilen istället.

Läs mer: Bilsemester med barn – 14 saker som är bra att ha i bilen i sommar


Roliga billekar för hela familjen


1. Lyssna på ljudbok

Det finns massor med ljudböcker på Spotify och olika appar fulla med roligheter att lyssna på. Eller varför inte något spännande. Det brukar engagera både stora och små.

2. Packa med överraskningar

Små leksaker, något ätbart  eller varför inte målarböcker och klistermärken? När det börjar bli stökigt i baksätet lngar du vant fram en ny liten surprise.

3. Gissningslekar

Tänk på ett djur, en person eller en film. Övriga får ställa frågor för att försöka lista ut vad eller vem du tänker på.

4. Bokstavsleken

Ni turas om och första personen börjar säga något som börjar på A, nästa ska fortsätta med ett ord på B och nästa på C. Ja ni fattar.

5. Sista bokstaven

Välj ett tema, till exempel djur, fordon, städer, personer. Barnens ålder får lite avgöra vilket tema som passar. Första personen säger till exempel en stad på A, Amsterdam och nästa person ska då säga en stad på M, Madrid. Därefter fortsätter det med Dublin och så vidare.

6. Önska låtar

Låt alla önska sina favoritlåtar i tur och ordning.

7. Musikleken

En klassiker. Spela introt till en låt och sedan får övriga medresenärer gissa vilken låt det är.

8. Frågesport

Ni kanske har ett frågesportspel som ligger och skräpar hemma, ta med det isåfall och turas om att läsa och gissa.

9. Är vi inte framme snart?

Är vi inte framme snart? är det perfekta resespelet att ha med sig i bilen! Det gäller att ha korpgluggarna öppna och försöka hitta sakerna som finns på korten och samla så många poäng som möjligt. Den som får flest poäng vinner! 
 

Läs mer: 7 roliga aktiviteter att göra med barnen i sommar

Artikelbild: Soloviova Liudmyla/Shutterstock