Bilsemester med barn - planering är a och o

Bilsemester med barn - planering är a och o

Snart fylls vägarna med förväntansfulla semesterfirare och många bilister är barnfamiljer. Här får du tips ifrån en av Sveriges mest resglada barnfamiljer hur du får en lyckad bilsemester med barnen. Familjen Åberg har 15 års erfarenhet av att resa med barn och delar gärna med av sina erfarenheter.
 
Barnens turistguide är sajten som listar allt om att resa med barn, där barnen Elin 15 år och Anton 10 år samt mamma Lena och pappa Johnny beskriver sina resor och tipsar andra barnfamiljer om bra resmål ifrån hela Sverige och även andra länder.

– Vi har alltid varit intresserade av att resa. När vi fick barn i början av 90-talet upptäckte vi att det var svårt att hitta tips på intressanta resmål. Ingenstans kunde vi få svar på alla våra frågor om att resa med barn. Därför beslöt vi oss för att göra något åt det, säger pappa Johnny.

Bilsemestern börjar med bilen 
Precis som många andra barnfamiljer sker mycket av familjen Åbergs resande med bil både i Sverige och utanför landets gränser.

 – Även om bränslepriserna är skyhöga är bil väldigt praktisk när man reser med barn, det blir ändå oftast billigare än andra färdsätt eftersom man är flera som reser tillsammans. Dessutom är man är inte utlämnad till avgångstider eller att släpa bagage och man kan stanna när någon i familjen vill, säger Lena Åberg.

Enligt familjen Åberg börjar bilsemestern redan med själva bilen genom att tillgodose alla familjemedlemmars önskemål. Medan barnen har sina idéer på hur en bil ska vara utrustad för en långfärd har föräldrarna sina behov. Tonårsdottern Elin anser att miljövänlighet och uttag för iPod är måste medan sonen Anton tycker att en bil ska se tuff ut och ha tv-skärm för att göra resorna roligare. Föräldrarna föredrar säkerhet och låga kostnader.

– Till årets bilsemester har vi köpt en Seat Freetrack, berättar barnen Elin och Anton Åberg.

Familjens bilval grundas på deras jämförelse med andra märken som visar att Seat tänkt mer på alla i familjen. I bilen finns kombinationen av både bra säkerhet, låg kostnad och imponerande utrymme även för passagerarna i baksätet. För barnen avgjorde att det som standardutrustning finns cd med mp3-spelare, aux-anslutning och bäst av allt, enligt Elin och Anton, en tv-skärm i baksätet med uttag för iPod och spelkonsoll.

Låt alla i familjen planera resan 

När det gäller att planera en bilsemester för barnfamiljer har familjen Åberg en hel del erfarenheter att ösa ur genom egna resor. Det första rådet är att inte ha så bråttom.

– Det vanligaste misstaget är att man har planerat utifrån ett vuxenperspektiv med långa sträckor och kort om tid för att hinna fram så snabbt som möjligt. Men varför inte göra själva resan till en upplevelse, föreslår Johnny.

Han menar att hela familjen mår bättre av att ta det lugnare på bilsemestern och svänga av från motorvägen, stanna och klappa hästarna i hagen, unna sig den där glassen i kiosken eller ta ett dopp i sjön som ligger utmed vägen.

– Som tumregel brukar vi planera med en paus var tionde mil. Ibland räcker det med att sträcka på benen och andra gånger att plocka fram picknickkorgen, säger Lena.

Ett annat tips är att engagera hela familjen i resplanerna i god tid innan resan. Låt till exempel alla komma med förslag på vad man vill se och göra längst med resvägen. Det finns fantastiskt många spännande saker att upptäcka bara man letar lite.

Vart ska man resa? 

Som regel är det föräldrarna som driver på att familjen ska åka långt på bilsemestern. Men en bilsemester behöver inte bli bättre bara för att man kör längre. Speciellt småbarn blir ofta trötta i ryggen och nöjer sig med kortare resor.

Ofta handlar det istället om att inte slaviskt följa lämmeltågen utan att hitta just de smultronställen som förgyller just din familjs upplevelse. Vill familjen ändå besöka turistattraktioner de första fem till tio åren fungerar lekland, badplatser, äventyrs- och nöjesparker utmärkt. När barnen blir större vill många familjer bila utomlands. Då kan man utvidga resandet till klassiker som Jylland med Legoland och Finlands Mumindalen, förutsatt att man vill följa strömmen, annars finns det smultronställen på andra platser.

– Ett av våra favoritländer att bila i är Tyskland. Förutom att det ligger lagom nära oss som bor i södra Sverige finns det fantastiskt många saker att upptäcka bara man kör av Autobahn. I Tyskland finns det allt ifrån spännande medeltidsstäder med sina festivaler och riddarturneringar till häftiga nöjesparker som kan få även den mest garvade tonåring att jubla av glädje, säger Johnny.

Barnens turistguide hittar du här.