Planera barn

Bli med barn - vikt och hälsa

Mat, motion och vikt

Det är bra att ligga runt din idealvikt när du försöker bli med barn, eftersom både övervikt och undervikt kan påverka dina chanser negativt. Om du inte är mycket över- eller underviktig behöver inte engagera dig speciellt i din vikt, då är det bättre att fokusera på andra hälosfaktorer som rökning, koffeinintag, stress och allmänt välbefinnande.

Är du kraftigt överviktig är det en god idé att försöka gå ner i vikt. Studier visar på samband mellan kraftig övervikt och störningar i de kvinnliga könshormonerna. Även om man inte säkert vet vad som orsakar vad så rekommenderas gravt överviktiga kvinnor att försöka gå ner i vikt för att öka chanserna att bli gravid, och minska riskerna med problem under graviditeten.

Behöver du gå ner i vikt?

Kombinera motion med mer fiberrik mat och satsa på en långsam viktnedgång. Hårdbantning eller svältdiet sätter kroppen på sparlåga och kan påverka chanserna negativt, även om du tappar kilon i expressfart. Om du förlorar 15% av din idealvikt, är det troligt att din menccykel blir störd, förlorar du 30% eller mer kommer din mens förmodligen att upphöra.

Se också upp med trendiga bantningsmetoder, allt för ofta ger de inte tillräckligt allsidig kost och du kan få för lite av nödvändiga näringsämnen.

Dags att gå upp i vikt?

Många kvinnor håller sig extremt smala efter rådande ideal. Men att vara trådsmal är definitivt inget ideal för dig som vill bli gravid. Forskning visar att underviktiga kvinnor oftare föder barn med låg födselvikt, och risken att få missfall ökar. Så länge du har en menscykel runt 28 dagar påverkas däremot inte dina chanser att bli gravid speciellt mycket. Men är du mycket smal och har en störd menscykel är det dags att skaffa nya ideal. Den uteblivna mensen är kroppens sätt att säga ifrån att den inte klarar av en graviditet. Har du ett BMI under 19, och inte regelbunden mens är det dags att öka kaloriintaget, träna mindre och försöka gå upp i vikt. Om mensen ändå inte blir stabil eller uteblir så prata med en fertilitetsspecialist. Det kan finnas annat som påverkar din menscykel och gör det svårare att bli gravid.

Motionera mera, eller med måtta?

Motion är bra på många sätt. God kondition och muskelstyrka underlättar graviditetem förlossningen och livet som förälder. Att öva avslapnning är också bra – det har du nytta av både under förlossningen och den första tiden som förälder när sömnen är en bristvara.

Men intesiv hårdträning som lämnar väldigt lite kroppsfett kvar stör hormonflödet från hjärnan till tallkottkörteln. De signaler som tallkottkörteln normalt sänder till äggstockarna för att påbörja ägglossningen uteblir, liksom mensen. Då hjälper det inte du har massor av friska ägg, utan ägglossning kan ingen bli gravid.

Text: Eventa Aff

Powered by Labrador CMS