Bröllopsakuten - praktiska tips

Bröllopsakuten - praktiska tips

Bjuden på bröllop? Grattis! Här får du svar på de vanligaste frågorna som bröllopsgäster ställer till Magdalena Ribbing och olika etikettsajter. Du slipper googla runt, istället kan du läsa här.
 
7 snabba tips inför bröllopet
  • Köp present från önskelistan, resecheckar eller Svenskt Tenn, Norrgavel eller liknande.
  • Klä dig enligt klädkoden, men inte finare än brudparet.
  • Kom i god tid.
  • Festa gärna rejält, men drick inte för mycket sprit. 
  • Undvik pinsamheter och spex.
  • Håll talet kort, max tre minuter. 
  • Lämna inte festen före brudparet.
 
När inbjudan kommer
 
Om svar anhålles
Notera datumet för festen och sista datumet för osa – då du ska ha lämnat besked om du kommer på festen eller inte. Svara gärna direkt om du kan, det är både artigt och praktiskt. Men är du lite osäker på din möjlighet att komma så vänta hellre. Att ändra ett ja till ett nej är mycket oartigt.
Om du är vegetarian, allergisk eller har andra speciella behov bör du meddela detta när du osar, så att arrangörerna kan vidta nödvändiga åtgärder.
 
Tacka nej
Om det är någon riktigt närstående bör du ha en väldigt bra anledning att tacka nej. Förklara hur ledsen du är att du inte kan närvara, och understryk det genom att skicka telegram eller blommor på bröllopsdagen. Att ändå köpa en present är självklart.
 
Har du tackat ja är det mycket oartigt att sedan ändra och tacka nej. Det kan gå an om någon blivit allvarligt sjuk eller om du drabbats av någon annan olycka som gör att du inte kan komma. Att du själv fått ändrade planer är inte skäl nog för att tacka nej.
 
Objuden partner
Man delar aldrig på ett par vid högtidliga bjudningar. Om inbjudan bara gäller en person i en fast relation tackar den personen lämpligen nej till inbjudan, med svaret att man vill tillbringa kvällen med sin partner.
 
Objudna barn?
Barn är inte självklara på stora högtider. Om inbjudan inte gäller barnen så ska de inte komma. 
Ofta ligger praktiska övervägande bakom att man önskar ett bröllop och efterföljande bjudning utan barn. Det kan handla om ekonomi, antal barn per antal vuxna, stämning och stil, aktivteter under kvällen etc.
Tänk på att ordna barnvakt i god tid, och ha även en extra reservplan. Se ovan om att tacka nej.
 
 
Klädsel
 
Vad betyder klädkoderna på inbjudan?
Man bestämmer en nivå på bjudningen genom att ange en klädkod i inbjudan..
 
Kavaj i modern tappning är finare än till bättre vardag. För honom innebär det kavaj och byxa i samma färg och tyg, dvs en helt vanlig kostym i valfri färg och kvalitet. För henne kjol och jacka eller klänning som inte är blank eller glittrig. Men kavaj är den svåraste klädkoden på bröllop eftersom det traditionellt är detsamma som Mörk kostym, och på bröllopsinbjudningar kan det fortfarande vara så.
 
Mörk kostym är just mörk kostym. Ju mindre färgstark skjort desto mer uppklätt. För henne gäller kjol eller klänning som är under knäet i längd och av lite finare kvalitet som siden, sammet eller crêpe. Den ska ha en kort ärm och lagom urringning, och kan mycket väl vara enkel i skärningen.
 
Smoking hör ihop med aftonklänning / smokingklänning eller en kjol med jacka eller annan överdel. Festbyxdress fungerar också till smoking. Skor ska ha klackar, och väskan är av kuvertmodell.
 
Frack / högtidsdräkt hör ihop med hellång klänning eller en hellång kjol med separat överdel
 
Vilka färger kan man ha på bröllop?
Färgerna som bör undvikas vid bröllop är helvitt eller helsvart. Men även de färgerna kan användas om man bryter med en klarare färg i till exempel top, skjorta eller ett band runt midjan.
Vid bröllop med parter av samma kön kan brudparet välja mans- eller kvinnokläder. Detsamma gäller då också rimligen gästerna. Nivån på klädsel anges på inbjudan.
 
Samma klänning igen?
Man kan utan problem ha samma klänning på två fester i rad. Att ha samma klänning på flera fester visar att du valt en klänning du verkligen trivs i, att du har respekt för pengar, och dessutom är det klimatsmart.
 
Barbent och festklädd?
Ur etikettssynvinkel är det helt fel med bara ben och fötter till festklädsel. Formell klädsel, som tillexemepl klädkoden Kavaj, och högtidliga tillfällen som bröllop kräver egentligen strumpor. Men barbenthet och bara fötter till formell klädsel har blivit vanligt, och förekommer på till exempel Nobelfesten tillsammans med galaklänningar och dyrbara smycken. Även kungligheter uppträder strumplösa i högklackat. Slutsatsen blir att du kan välja det som du själv föredrar.
 
 
Vem gör vad på bröllopet?
 
Vad gör en tärna eller en marskalk/best man?
En tärna är brudens stöd under och före bröllopet,och marskalk / best man är brudgummens. de arrangerar möhippa/svensexa minst en vecka före brölloppet. Båda förväntas hålla tal under middagen.
 
Toastmaster - vad innebär det?
Toastmaster styra talen och presenterar talarna under middagen. En bra toastmaster planerar in talen i samråd med serveringspersonalen, så att långa tal inte får maten att kallna. Toastmastern skålar för brudparet när de kommer till festen, och läser upp eventuella telegram.
 
Present
Oavsett om du kommer på bröllopet eller inte ska du ordna med present. Att ge något från brudpareta är inte alls fel, men om du vill välja något eget så försök köpa något användbart men samtidigt lyxigt. Gå gärna ihop med vänner för att ha råd med en större varaktig present som passar dem båda.
 
Själva bröllopet
 
Kom i god tid
Du bör vara på plats i kyrkan, rådhuset eller var nu vigseln sker 15 minuter före utsatt tid för att vara säker på att inte göra vare sig dig själv elelr någon annan nervös eller förlägen.
 
Placering under vigseln
Nära släkt sitter längst fram i kyrkan med hennes släkt till vänster om altargågen och hans till höger. Övrig släkt och vänner sitter på övriga platser som de vill.
 
Ska man kasta ris på brudparet?
Riset symboliserar fruktsamhet och rikedomar till hemmet. Konfetti fungerar också bra om kyrkan har risförbud eller om du värnar extra om småfåglarna.
 
På middagen & festen
 
Vem ska utbringa brudskålen? 
Brudskålen är den första gemensamma skålen från gästerna till de nygifta och det brukar vara en närstående som utbringar den när brudparet anlänt till festlokalen. Ofta har toastmastern den uppgiften men lika gärna en syster, mor, bror, tärna eller marskalk.
 
 Jag vill hålla tal. Hur gör jag?
Meddela toastmastern i förväg, gärna några dagar före bröllopet om det är möjligt. Träna på talet hemma, och om du tror att det behövs – skriv en lapp med stödord. Drick inte mer före talet än du behöver för att dämpa den värsta nervositeten. 
 
Vad ska jag tänka på inför mitt tal?
Fatta dig gärna kort, var personlig och kanske lite fräck. Men nämn aldrig tidigare partners! Försöka vara  underhållande.
 
Vem är min bordskvaljer eller bordsdam?
Din kavaljer sitter till vänster om dig, vilket innebär att bordsdamen sitter till höger om sin kavaljer. Du förväntas vara aktiv i konversationer med ditt bordssällskap.
 
Får jag utbringa skålar?
Man bör skåla med sin bordskavaljer, -dam och gärna också med de andra i sin närhet, men inte med hela sällskapet eller med brudparet. Det räcker med de skålar som utbringas efter de många talen. Och skåla absolut inte före välkomstskålen.
 
Får man röka under middagen?
Man räker definitivt inte vid middagsbordet. Man bör inte heller lämna bordet för att röka. För det första är det otrevligt gentemot sällskapet att försvinna i fem minuter, man kommer säkert att missa något tal och dessutom stinker man när man kommer tillbaks. Vänta till efter middagen, om nu inte värdparet planerat in en paus i middagen.
 
Hur fungerar dansen?
Först dansar brudparet själva en stund till den inledande valsen. Sedan dansar bordsdam med bordskavaljer. Efter det är man fri att dansa med vem man vill, eller avstå vidare dans.
 
Får man dansa med bruden eller brudgummen?
Om du är god vän med bruden eller brudgummen är det uppskattat. Om du däremot inte står dem nära bör du kanske låta bli.
 
Hur mycket får jag dricka?
Bröllop är tacksamma tillfällen för att bli lite på kanelen och ha ett roligt samtal med en lätt berusad äldre släktingar. Men man håller sig sansad under middagen, dricker sig inte full senare heller. Men om nu stämningen inbjuder till att festa till så var inte rädd för det. 
 
Är det ok att flörta?
Det sägs att bröllop är bra tillfällen att för att träffa en blivande kärlek, så visst kan du flirta. Men gör lite research innan, eftersom folk ofta går till bröllop i par. 
 
När ska jag tacka för festen?
Tacka någon vecka efter. Skicka helst ett kort, eller tacka via telefon. Använd sms endast i undantagsfall.
 
 
Ekonomi
 
Betala för middagen?
Inbjudan gäller alltid vigseln och möjlighet att närvara vid festen. Vid en så kallad subskriberad fest står det på inbjudan hur mycket lunchen, buffén, middagen kostar och hur den ska betalas.
 
Present
Är du bjuden på bröllop ordnar du present åt brudparet oavsett om du närvarar eller inte. Vill du vara extra artig och omtänksam ordnar du telegram eller blommor på bröllopsdagen.
 
Text: Malin Juell