Det här händer med brösten under graviditeten

Det här händer med brösten under graviditeten

Kvinnors bröst kan förändras under hela livet, och extra vanligt är det under en graviditet. Här är allt du vill veta.
 

Är ömmande bröst ett tidigt graviditetstecken?

För många är att av de första tecknen på en graviditet att brösten känns spända och ömma. Redan tidigt under graviditeten börjar bröstkörtlarna att växa och utvecklas för att så småningom kunna producera mjölk. Många fortsätter ha ömma och spända bröst under hela graviditeten medan en del inte känner av någon skillnad. Även om du inte känner något så pågår mjölkproduktionen. Det är också vanligt att vårtgården blir större och mörkare i färgen på grund av hormonförändringar.
 

Första mjölken

Mjölken rinner till först efter förlossningen men redan innan barnet är fött får du en viss mängd kolostrum, så kallad råmjölk i brösten. Råmjölkenen är gulfärgad och klibbig i konsistensen. Vissa gravida kan läcka råmjölk från relativt tidigt i graviditeten. Råmjölken blir så småningom mer vit och mjölklik. Även om du inte sett någon mjölk alls före förlossningen så finns den färdig i bröstvävnaden.
 

Hur mycket växer brösten?

Under graviditeten lagras extra fett i brösten och körtlarna växer. De flesta märker av en storleksförändring men precis som med det mesta annat i graviditeten är det väldigt individuellt hur mycket brösten växer. En del måste tidigt i graviditeten gå upp en BH-storlek. Som ungefärlig måttstock kan man säga att det är rätt vanligt att ha två kupstorlekar och en viddstorlek större efter förlossningen när mjölken runnit till. 
 

Hur köper man rätt BH?

Om din BH sitter trångt i början av graviditeten kan du prova med en BH-bandsförlängare som du hittar i de flesta underklädesbutiker. Med den får du några extra hyskor i omkrets vilket både kan hjälpa om din BH blivit trång runtom eller liten i kupan. Om brösten ömmar mycket är en mjuk och skön BH utan bygel eller sporttopp ofta skönt. Men har du större byst som kräver mer stöd kan det vara svårt att ha bygellös BH. Då kan det vara väl värt att prova ut en riktigt bra BH, kanske med lite stretch i kupan som tillåter brösten att växa ytterligare.
Det är bra att ha en amnings-BH med till BB men det kan vara svårt att köpa rätt storlek innan förlossningen. Ett tips brukar vara att köpa en BH som du får plats att lägga handen innanför kupan på. Många kan ha den storlek som de hade under sista delen av graviditeten. Men köp kanske inte på dig för många på en gång, även några veckor in i amningen kan brösten bli lite mindre igen.
 

Kan man få hängbröst?

Det är faktiskt inte amningen som orsakar att brösten kan kännas ”hängigare” än innan, utan det är själva graviditeten. 
 

Tips för dig som har svullna och ömma bröst:

- BH-bandsförlängare är skönt i början av graviditeten för att slippa köpa en ny bh
- Om du kan, välj en bh utan bygel då det sägs minska risken för mjölkstockning
- Om du tänkt amma, köp minst en amningsbh innan förlossningen men du lär behöva fler senare eftersom de kan behöva tvättas ofta
- Tänk på att ha plats för amningsinlägg eller liknande i din amningsbh
- Läcker brösten mycket tidigt i graviditeten? Det är inget konstigt men kan vara lite jobbigt med nedblötta bh:ar och tröjor. Köp amningsinlägg eller mjölkuppsamlare!
 
Men ont och svullna bröst kan också bero på andra orsaker. Se åtta saker i videon nedan! Känner du igen dig?
 

Sports Shoes | Nike - Sportswear - Nike Tracksuits, Jackets & Trainers