Bra att ha hemma när det är dags att pyssla

Bra att ha hemma när det är dags att pyssla

Trött på små barn med nackspärr och fyrkantiga ögon? Släpp lös ungarna och låt dem göra litet som de vill. Låter du dem hållas och bjuder på utrymme, spelrum och material, så har de snart byggt hela världar till sina små Disneyfilmfigurer och Star Wars-soldater.

Låt t ex ett bord i barnkammaren få stå "ostädat" med alla deras uppfinningar och kreationer, eller håll en skåphylla ren för de aktuella projekten. Vartefter brukar det gå bra att få arkivera alstren i en kasse på vinden.

Bra att ha hemma i tillräcklig mängd:

Saxar. Gärna flera barnsaxar och någon som märks för "grov-användning" (ståltråd och allt vad de kan hitta på att klippa i). Rolig är också en "sick-sack"-sax, som klipper kul sick-sack-kanter.

Tejp. Vanlig tejp och målartejp. Sårtejp och frystejp är också kul men litet dyrt.

Aluminiumfolie. Enklaste sort passar bra. Köp en separat rulle ugnsfolie till köket för att hålla dig väl med kocken.

Massor med papper! Allra bäst och billigast brukar det vara att köpa buntvis med kopieringspapper i t ex bokhandel eller på varuhus. Räknat per papper blir det nämligen billigare än att köpa ett kilo grådaskigt, skrovligt eländespapper på Stor & Liten!

Tygbitar. Små eller stora, grova eller fina spelar ingen roll. En liten poncho eller kjol är ordnad med ett hål i mitten, ett täcke med några klipp.

Klister. Både som stift och på flaska, kolla att de är giftfria och försök ta reda på vilket märke som är bra. Skola och förskola brukar känna till guldäggen. Pappershandeln översvämmas annars av de värdelösaste klisterattrapper som varken fäster eller torkar!

Kartonger kan användas till mycket. Flingpaket, urdiskade mjölkpaket, skokartonger, äggkartonger och läckra små sminkaskar är populärt.

Bomull. Fina bollar från kosmetikahyllan eller apotekets. Blir bland annat hår, madrasser och tomteskägg.

Smörpapper. Tunt och spännande, förutom att det kan användas för kalkering.

Tandpetare. Till bland annat ben, armar och igelkottar.

Kritor, vattenfärg och tuschpennor i mån av ekonomi. Prova själv för att se vilka som är bra, en del kritor ger mycket färg, andra nästan ingen. Vattenfärgskakor av "skolmodell" som ligger i en vit form av plast, brukar vara bra. Det bästa är att man kan byta ut BARA den röda färgkakan när den är slut och inte blir sittande med 57 vattenfärgslådor med brunt, mörkgrönt och orange...

Bonuspyssel för barn med tillgångar
Finns det någonstans för barnen att hålla till och snickra så låt dem göra det! Några brädstumpar, en ask spik och kanske några häftstift (jättesnyggt att banka på "mässingsfärgade" häftstift, alltså utan den där vita plastmössan). En såg och helst ett par hammare så alla kan hålla på samtidigt. En handborr, en sån där man vevar är också rolig. Några skruvmejslar att skruva litet med hör till, även om man inte har några skruvar. Vanlig vattenfärg eller tuschpennor passar bra till slutfinishen av uppfinningarna.

Naturligtvis finns det en massa särskilt pysselmaterial att köpa också, som flirtkulor, piprensare, glanspapper, silkespapper, färgade fjädrar och paljetter. Köp om du vill, men räkna inte med att barnen gör vad du hade tänkt med materialet. Det troligaste är att hela paketet piprensare är förvandlat till tiotals små korviga uppfinningar inom fem minuter, flirtkulorna ligger under sängen eller är "utsnurrade", paljetterna hittar du överallt, (mest bland dina strumpor) och det dyra glanspapperet har de ritat på ("Pappjet va ju slut!"). Därmed verkligen inte sagt att barnen inte haft roligt! Det är som med tuschpennor och annat, det är roligt om man har pengarna till dem.