Bröllopstal – 3 tips

Bröllopstal – 3 tips

Ska någon i din familj gifta sig, eller kanske en nära vän? Då kanske du vill hålla tal på bröllopet! Funderar du över hur du ska utforma ditt bröllopstal? Här kommer tre tips!

 

1. Den klassiska retoriken

Du har säkert hört talas om ethos, logos och pathos som är de tre grundpelarna inom retoriken? Men vet du exakt vad de betyder? Varje bra tal är utformat utifrån dessa tre, så de kan vara bra att ha i åtanke när du formulerar ditt tal.

Ethos – du ska vara trovärdig.
Logos – det du säger ska vara sant.
Pathos – det du säger ska sägas med känsla.

 

2. Talets längd

Kort och koncist kan låta som ett tråkigt tips, men faktum är att det kan vara bra att ha i åtanke när du skriver talet. Vi har nog alla varit på bröllop eller fester där talen varit lite för långa och där man kanske svävat iväg i tankarna. På ett bröllop brukar det dessutom vara ganska många som håller tal, och det kan ju vara trevligt att hinna prata med bordsgrannarna under middagen och inte bara lyssna på tal.

 

3. Öva in talet

När talet är skrivet kan du öva in det för att du ska känna dig trygg i vad du ska säga. Du kanske även kommer på nya formuleringar eller saker att lägga till eller ta bort från talet. Ett tips är att öva framför en vän också så du får feedback från annat håll också.
 

På vår systersajt Bröllopstorget hittar du massor av tips och inspiration för ditt bröllopstal!

Bröllopstal – här är 6 succéer som inspirerar 

4 tips för ett bröllopstal

Bröllopstal – Att hålla tal på bröllop