"Bus eller godis"-symbolen för de barn som inte kan äta godis

Nu närmar sig Halloween och med det traditionen att barn klär ut sig och går ”Bus eller godis”. Det är en rolig tradition men många barn kan inte äta godis av olika anledningar, som t.ex. en allergi, och då faller en del av det roliga bort. I USA har en mamma i Tennessee startat ett projekt som ska ändra det. Projektet heter "Teal Pumpkin Project" och innebär att alla som har andra saker än godis att erbjuda barnen vid "bus eller godis" ska ställa ut en tealfärgad (en mörkare nyans av turkos) pumpa utanför dörren. 

Det var för tre år sedan mamman i Tennessee startade projektet som på svenska kan översättas till "det turkosa pumpaprojektet". Hon ville att projektet skulle göra så att även barn som inte kan äta godis på grund av allergier, sjukdomar eller annat också ska få vara med och ta del av skatterna de får med sig hem vid ”Bus eller Godis”. Hon bestämde att alla som hade något annat än godis att dela ut skulle ställa ut en turkos pumpa utanför dörren för att visa att de deltog i projektet. Andra saker som man kan ge är t.ex. klistermärken, pengar, stenkulor och studsbollar.

LÄS ÄVEN: 6 tips på läskigt halloweenpyssel att göra av mat  

Förra året var det 50 stycken av USAs stater och 14 av världens länder som deltog i projektet och ett av USAs största allergiförbund har skrivit mycket om projektet. Visst är det en bra idé att anamma även här i Sverige? Allt vi behöver göra är att måla en pumpa turkos och ställa utanför dörren och ha något annat än ätbara saker hemma att ge till alla små spöken och häxor som kommer och knackar på vid Halloween!

Denna film har skapats tillsammans med projektet för att visa vad det innebär!

 


Happy Halloween!