Barn

Cykelbarnstol – så väljer du

Bästa rådet till dig som vill få en barnsits, som är bekväm både för dig och barnet, är att ni tar med både de cyklar ni vill använda sitsen på och barnet som ska sitta i sitsen till en bra cykelaffär. Trevlig personal som hjälper till att kontrollera så att sitsen passar till cykeln eller cyklarna är riktigt skönt.

Då slipper man drabbas av att broms- och växelvajrar sitter i vägen för fästen, att man slår i hälarna i sitsen när man cyklar, att fästet inte kan placeras så att det går att ta i och ur sitsen utan att den tar emot någonstans, att sitsen bara passar med sadeln i ett visst höjdläge, att pakethållaren är för bred för sitsen och annat som gör att den där billiga sitsen från stormarknaden helt plötsligt känns som ett uselt köp.

Skönare sits med lätt fjädring

En del cykelsadlar har olika fästanordningar för att passa ramar med olika geometri. Det ökar chansen att sitsen ska kunna monteras på just din cykel, men det kan fortfarande vara svårt att flytta samma sits mellan cyklar med olika ramgeometri.

Hur bekväm sitsen känns att sitta i är svårt att se. Därför är det fiffigt att ta med sig barnet när man köper sitsen så att man direkt kan se om sitsen är lagom stor, att barnet verkar sitta bekvämt, att fotremmar, fotstöd och andra fastspänningsanordningar kan anpassas till barnets storlek etc. En sits som fjädrar lite när den monterats på cykeln ger en bekvämare färd för barnet.

En dyrare sits har ofta bekvämare säte, bättre dynor, större justeringsmöjligheter (lutning etc), är lättare att sätta av och på, ger bättre stöd för rygg och nacke för ett sovande barn etc. Hur mycket det är värt att betala avgörs ju av hur ofta och länge barnet ska sitta i sitsen. Det enda man inte ska göra avkall på är säkerheten!

Barnsits på pakethållaren

Pakethållaren måste vara dimensionerad för den extra belastningen. Dessutom får den inte vara skadad, rostig, dåligt fastsatt etc. Är pakethållare märkt med "25 kg" tål den belastningen från en barnsits. Hittar du ingen märkning på pakethållaren kan du fråga tillverkaren eller en återförsäljare.

Säkra sitsen i cykelramen t ex genom ett stag som är fäst i både sitsen i sadelröret. Självklart ska du få staget med sitsen. För du vill ju inte att pakethållaren och sitsen ska kunna falla bakåt och slå i marken.

Räkna med att barnet når cykelsadeln. Och se till att barnets fingrar inte kan komma i kläm. Om sadeln har fjädrar kan man täcka över dem med speciella skydd.

Barnsitsar som levereras med snabbfästen som sitter någonstans på ramen går ofta bra att montera på cyklar med pakethållare. I många fall ger också pakethållaren en extra stadga åt sitsen så att den inte lika lätt svänger från sida till sida.

Barnsits bak utan pakethållare

En barnsits som monteras med ramfäste eller på cykelns bakgaffelrör (samma rör som pakethållarens övre infästning normalt sitter i), kan användas på cykel utan pakethållare. Den här typen av flermomentsfäste är inte så vanligt så vill du använda det kan det vara värt att ringa cykelaffären innan och höra efter att de har en sådan modell inne.

Även utan pakethållare ska man räkna med att barnet når cykelsadeln. Och se till att barnets fingrar inte kan komma i kläm. Om sadeln har fjädrar kan man täcka över dem med speciella skydd.

Barnsits framför styret

Fördelen med frontmonterade säten är att man har bra uppsikt över ett litet barn när det sitter alldeles framför styret. Nackdelen är att cykeln blir lite svårmanövrerad när den extra tyngden kommer på framgaffeln.

Frontmonterade sitsar används normalt endast för de minsta barnen som väger mellan 9 och 15 kg. De har oftast ett lägre ryggstöd och lägre sidor än de bakmonterade. Barnet växer relativt snart ur ett frontmonterat säte.

Det förekommer att man på samma cykel monterar både en frontmonterad och en bakmonterad barnsits. Det är inget som kan rekommenderas eftersom en cykel med två barnsitsar blir mycket svår att hantera. Det är svårt att ensam klara att lyfta i och ur två barn eftersom cykeln lätt välter om man använder cykelstödet när ett barn sitter i sitsen.

Ekerskydd

Oavsett barnsits fram eller bak (eller både och) på cykeln måste barnet skyddas från hjulekrarna. Även om många moderna sitsar är konstruerade så att ett fastspänt barn inte kan komma i kontakt med ekrarna så är ett separat ekerskydd bra.

Bättre begaganat?

Beroende på hur mycket solljus, kyla etc. som sitsen utsätts för åldras den olika snabbt. Men livslängden är begränsad både på remmar och själva sitsen. Kontrollera så att det inte uppstått några sprickor i sitsen eller att den på annat sätt är skadad. Spännen och remmar kan slitas och man bör kontrollera att remmarna inte kan glida och att barnet inte själv kan öppna spännena. Eftersom sitsen åldras bör man undvika att köpa begagnade sitsar om man inte vet hur gamla de är.

Powered by Labrador CMS